Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Cioloș: E un paradox că avem o școală medicală de elită, dar un sistem de sănătate deficitar

Premierul Dacian Cioloș a calificat drept paradoxal faptul că în România sunt școli medicale foarte bune, cum este și cazul Universității de Medicină și Farmacie din Cluj, iar pe de altă parte sistemul de sănătate publică e unul deficitar.

'Este probabil un paradox căruia va trebui să-i găsim noi răspunsul și rezolvarea în anii care vin, faptul că în domeniul sănătății, în medicină avem școli universitare de elită în Europa și în lume, însă în sistemul de sănătate publică avem încă multe nemulțumiri și multe lucruri pe care trebuie să le corectăm. Și cred că trebuie să pornim de aici: orice problemă dacă ea nu e recunoscută în primul rând și identificată foarte clar, ea nu poate să fie rezolvată. Cred că și din acest punct de vedere avem un efort de făcut și cei care lucrează în sistemul de sănătate publică și cei care avem o responsabilitate directă sau indirectă vizavi de acesta să recunoaștem problemele, problemele structurale, problemele de funcționare. Să recunoaștem că ele există, să le identificăm în mod clar, să le aducem la lumină și apoi să vedem, în măsura posibilităților societății noastre de a susține rezolvarea lor, să le găsim soluții în timp. Și din acest motiv, sănătatea și educația le-am stabilit și noi în acest scurt mandat de un an ca priorități, fără pretenția de a dori să rezolvăm toate problemele, dar cel puțin să avem onestitatea și curajul de a scoate la lumină problemele pe care trebuie să le rezolvăm și încet încet să putem să ne propunem și soluții', a spus Dacian Cioloș, luni, la deschiderea anului universitar la UMF Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca.

El a adăugat că e nevoie să ne recâștigăm încrederea în sistemul de sănătate din România.

'Înainte de vorbi de resurse alocate sănătății, sunteți conștienți că avem nevoie în primul rând să găsim acele resurse care să ne motiveze să mergem mai departe și să ne responsabilizeze în modul în care privim și în modul în care tratăm sistemul de sănătate. Aici, dvs ca studenți, ca viitori medici, aveți un rol esențial. (...) Așteptăm și de la dvs ca în momentul în care veți ajunge să profesați, să fiți în măsură, prin contribuția pe care o veți aduce, să recâștigați și să recâștigăm încrederea în sistemul de sănătate', a menționat Dacian Cioloș.

Premierul Dacian Cioloș a participat, luni, la deschiderea noului an universitar, la Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca.

AGERPRES/ (A-Marius Septimiu Avram, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ Marea campioană a României, Andreea Răducan, jignită și înjurată de postacii PSD după ce a îndemnat rom…

2 ALERTĂ Priviți! O singură femeie, cu inimă mare, i-a dat cu cracii-n sus pe pesediști, la Bârlad! Dăncilă a da…

3 VIDEO „Hoțule!”, „Infractorule!”, „Mai ai șapte zile!” Dragnea, huiduit la inaugurarea lucrărilor la drumul ex…

4 VIDEO Acesta este clipul președintelui INTERZIS de slugile PSD din CNA și Autoritatea Electorală Permanentă!

5 Cum vrea Dragnea să fure alegerile din 26 mai și să paroleze România

recomandări

Te ia DNA: Bucur Ionel

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi dovezi că pisicile conduc de fapt lumea