Cioloş explică de ce nu a revenit asupra demiterii lui Alexandrescu şi ce aşteaptă de la Şuteu

Cioloş explică de ce nu a revenit asupra demiterii lui Alexandrescu şi ce aşteaptă de la Şuteu

Premierul Dacian Cioloş a explicat, marţi, pe Facebook, că nu a revenit asupra deciziei de demitere a ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, pentru că modul în care un oficial reacţionează într-o situaţie de criză cum este cea de la Operă este decisiv pentru capacitatea de a-şi gestiona domeniul.

Cioloş explică de ce nu a revenit asupra demiterii lui Alexandrescu şi ce aşteaptă de la Şuteu (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

''Nu am să revin asupra acestei demiteri, dar modul în care un ministru operează şi reacţionează într-o situaţie de criză cum este cea de la Opera din Bucureşti este decisiv pentru capacitatea şi credibilitatea sa de a-şi gestiona domeniul şi de a soluţia ulterior situaţii similare într-un mediu profesional cum este cel al culturii. Regret totuşi că am ajuns aici şi mai ales regret modul în care domnul Alexandrescu a înţeles să-şi încheie mandatul. Dar ţin să-i mulţumesc pentru iniţiativele bune pe care le-a avut în acest guvern şi doresc să confirm interesul şi determinarea de a continua procesul de reformare a acestui sector prin numirea doamnei Şuteu, pe care o cunosc de mai multă vreme şi care a lucrat la programul de reforme al ministerului Culturii'', a scris şeful Guvernului pe pagina sa de pe reţeaua de socializare.

El a anunţat că va cere noului ministru să se gândească rapid la un cadru legislativ care să permită unor instituţii cum este Opera Naţională ''să combine abordarea de repertoriu cu cea de program şi să se deschidă spre colaborări internaţionale, oferind şi valorilor din România un statut social şi financiar echilibrat în raport cu calitatea muncii lor''.

''Vom continua cu iniţiativele de subscripţie publică pentru Cuminţenia Pamântului, proiect pe care l-am susţinut activ încă din momentul în care Guvernul a decis sa invoce dreptul de preempţiune.

Doresc să fiu foarte clar: prin decizia pe care am susţinut-o la sfârşitul anului trecut, Roşia Montană a devenit un sit de patrimoniu UNESCO de categoria A şi aşa va rămâne. Aşa cum i-am spus şi domnului Alexandrescu atunci când a luat această decizie, trebuie să mergem mai departe de această protecţie şi să oferim localnicilor alternative viabile de dezvoltare. Imediat dupa alegerile locale intenţionăm să venim cu câteva idei în acest sens. Pe de altă parte, reformele în domeniul patrimoniului, a cinematografiei, vor fi continuate'', a mai precizat premierul.

Premierul Dacian Cioloş a trimis marţi preşedintelui Klaus Iohannis revocarea din funcţie a ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, şi nominalizarea Corinei Şuteu pentru acest portofoliu.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a declarat marţi că nu îşi va da demisia pentru că îşi doreşte să rămână în fruntea ministerului ''în acest moment în care reforma este periclitată''.

Premierul Dacian Cioloş a precizat sâmbătă că marţi va trimite preşedintelui revocarea lui Vlad Alexandrescu şi o nouă propunere pentru Ministerul Culturii. Anunţul privind demiterea lui Vlad Alexandrescu a fost făcut de şeful Executivului pe Facebook, ca urmare a scrisorii pe care acesta a trimis-o GDS şi în care acuza presiuni şi acţiuni de intimidare directă din partea unor colegi din Cabinet, precum şi răceala unora după ce a luat atitudine în problema plagiatelor.

"Legat de ultimele discuţii in jurul demisiei Ministrului Culturii: E păcat că domnul Alexandrescu a ales să termine în acest fel. E alegerea dumnealui. Iar dacă domnul Alexandrescu are ceva de spus, să o facă. Mă întreb de ce nu a făcut-o până acum, şi de ce nu mi-a comunicat mie sau în guvern situaţiile cu care susţine că s-a confruntat. Viaţa merge înainte. Reformele vor continua şi în cultură şi în alte domenii. Doresc tuturor sa găsească înţelepciunea de a respecta Sărbătorile de Paşti", a scris Cioloş.

El a subliniat că niciun ministru nu are proprietatea absolută a reformelor.

"Marţi voi trimite domnului preşedinte revocarea din functie a d-lui Alexandrescu şi nominalizarea noului ministru. Căruia îi voi cere să continue reformele. În mod transparent şi onest. Dar nimeni nu are proprietatea absolută a reformelor. Nici măcar eu. Fiecare însă, cred că trebuie să facem ceea ce ne dictează conştiinţa. Lumina Sărbătorilor de Paşti să ne lumineze fiinţa. Şi să aşteptăm de la ceilalţi să fie mai buni, prin efortul nostru al fiecăruia de a ne ameliora. Cu Dumnezeu spre noi înşine!" a comentat premierul.

Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, a acuzat membri ai Guvernului de acţiuni de intimidare prin intermediul unei scrisori trimise "în spiritul transparenţei" către Grupul pentru Dialog Social (GDS).

"Prin multe decizii şi acţiuni ale mele, am deranjat grupuri de interese foarte variate. Unele au fost foarte vizibile, cum ar fi interesele de la Roşia Montană sau de la Cathedral Plaza din Bucureşti. Ele mi-au adus încercări directe de intimidare, am fost chemat in Parlament să dau socoteală, sunat de oameni politici. Când am oprit dărâmarea casei Nanu-Muscel din Piaţa Romană, am fost sunat chiar de un coleg de Guvern, cu intimidare directă", a susţinut Vlad Alexandrescu în scrisoarea trimisă către Grupul pentru Dialog Social (GDS).

"Faptul că, în mai multe şedinţe de Guvern, m-am pronunţat în favoarea retragerii imediate a titlurilor de doctor în cazuri de plagiat notorii (...) mi-a adus o adversitate rece a acelor miniştri care erau implicaţi", a mai spus ministrul, referitor la cazurile de plagiat în obţinerea anumitor diplome.

"În momentul de faţă, cred că o reacordare a încrederii Prim-Ministrului în mandatul meu şi în reforma pe care am început-o ar fi singura cale prin care aceste reacţii ar putea fi stopate, măcar pentru o perioadă", a conchis Alexandrescu.

Ulterior, ministrul a precizat, tot pe Facebook, că scrisoarea către GDS în care acuză membri ai Guvernului de acţiuni de intimidare a devenit publică fără voia sa şi spune că nu are nimic de adăugat faţă de cele invocate şi nu a dorit să condiţioneze astfel rămânerea sa în Guvern.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa