Cioloș, în Senat despre acțiunea ANAF la Antene: S-a acționat LEGAL. Proprietar al acestor imobile este STATUL român!

Cioloș, în Senat despre acțiunea ANAF la Antene: S-a acționat LEGAL. Proprietar al acestor imobile este STATUL român!

Premierul Dacian Cioloș a fost prezent în cursul dimineții de miercuri, 17 februarie, în plenul Parlamentului pentru a vorbi despre cazul ANAF și Antena Group. El a fost chemat la ordin de către șeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

În plen, șeful executivului a vorbit despre cazul antenelor și a transmis că televiziunile nu vor avea de suferit după această decizie a ANAF, și că fiscul a luat o decizie complet legală și că proprietar al clădirilor este statul român.

"O instituție a statului a decis să aplice o hotărâre judecătorească definitivă. Vreau să spun că decizia ANAF nu vizează activitatea jurnaliștilor.
Televiziunile vor continua să emită luni din clădirile respective, poate chiar luni de zile, până decizia de executare va fi finalizată complet. Posturile de televiziune nu își pierd licențele. În egală măsură, guvernul romaniei respecta decizia ANAF de a acționa.

13.05: Răspunsuri Dacian Ciolos:

"Am venit de buna credinta, cu tot respectul, fara nicio urma de ironie in nimic din ce am declarat. Astazi la amiaza am programata o intalnrie cu dl presedinte Timofti, am ramas pana la capat. (aplauze)

Cu la fel de buna credinta am tratat si tratez si acest caz, luand in considerare si litera si spiritul legii.

Dar pemiteti-mi sa o fac intr-un mod lucid, clar, fara emotie, pentru a gasi solutiile cele mai bune care sa se inscrie in limitele legilor pe care dvs le puteti modifica atunci cand considerati.

Mi-ati sugerat sa modificam prin OUG anumite legi. Dl Teodorovici a facut-o, acea ordonanata a fost declarata neconstitutionala. Nu imi cereti sa repet aceeasi greseala care a fost taxata de Curtea Constitutionala.

Cautam in continuare solutiile dar trebuie facute in limitele legii.

Vreau sa separ modul in care a actionat ANAF, pe care l-a condamnat si i-am atras atentia sefului interimar al ANAF, ca aceste reflexe trebuie sa dispara din toate institutiile care actioneaza cu cetatenii. Nu voi accepta din aprtea niciunei institutii astfel de comportamente.

Dar un alt lucru este fondul pe care ANAF a actionat. Nu pentru a apara cu orice pret o institutie, am precizat ca nu era cazul sa fiu informat atunci cand o institutie respecta legea.

Termenul de cinci zile: este vorba de o evacuare voluntara. Asta nu inseamna ca cei care sunt acolo vor fi evacuati cu forta. Au dreptul sa conteste. Nu se pune propblema ca fizic in termen de cinci zile sa paraseasca sediul.

Aceeasi lege prevede ca un imobil care a fost confiscat poate fi valorificat doara prin vanzare. Legile pot fi modificate.

Tariceanu cere ca Anghel sa fie scoasa din sala pentru ca tipa si intrerupe discursul. Anghel pleaca singura.

"Permiteti-mi sa afirm ca toate masurile le luam in limitele legii.

Ati facut o referire si la TVR. Consiliul de adminsitratie este numit de catre parlament, pot sa asigur ca va exista intreaga colaborare din partea guvernului. Ma bucur ca ati semnalat.

Legat de situatia copiilor: am avut mai multe discutii cu dl ministru si am cerut ca astazi sa dea toate explicatiile si elementele pe care le are. INcepand de astazi sa iasa zilnic sa informeze cu privire la modul in care progreseaza cercetarile in acest caz.

Va multumesc inca o data si pot sa va asigur ca voi raspunde oricand. "

12.56: Vorbeste Tariceanu. Aceasta actiune de silire de a evacua in cinci zile este o forma de reprimare. 

Cu 26 de ani în urmă, am înfiinţat un post de radio liber. Pentru a putea să obţin această aprobare, am apelat la prim-ministrul de atunci, Petre Roman. Am menţionat tipul de emisiuni pe care vrem să le facem. Dânsul a tăiat dezbaterile politice. Presa este incomodă pentru Putere. Acţiunea de silire a acestor societăţi de televiziune este în fapt o acţiune de suprimare a libertăţii de exprimare. Nu putem accepta un abuz cu temei legal care are drept de consecinţa limitarea libertăţii de exprimare. Există prevedere constituţională extrem de clară care spune că nicio publicaţie nu poate fi suprimată. Statul nu poate recurge la intimidare şi violenţă, fie şi sub aparenţă legală. Un stat violent ce nu respectă demnitatea persoanelor şi garanţiile constituţionale nu corespunde niciunei definiţii a statului de drept. Ungaria şi Polonia stiu să-şi apere interesele naţionale. Sentimentul general pe care lumea o are este că unei televiziuni care nu este obedientă i se pune pumnul în gură. Vreau să aveţi în vedere întreprinderea unei acţiuni în concordanţă cu principiile statului de drept.

12.54: Puiu Hasotti (PNL): Trebuie sa faceti ce nu a facut Victor Ponta."

UPDATE Liviu Dragnea, preşedintele PSD, cel a urmărit live dezbaterea de la balconul rezervat jurnaliştilor, nefiind senator:

Am vrut să văd şi ce spune premierul Dacian Cioloş şi pe mine nu m-a lămurit. Cred că nu a înţeles că subiectul principal nu este, nimeni nu a pus în discuţie decizia instanţei, nimeni nu a pus în discuţie recuperarea prejudiciului, dar n-a putut să explice de ce funcţionarii ANAF s-au purtat în asemenea hal. Le mai lipseau bâtele. Au legitimat pe toată lumea, i-au fotografiat şi pe cei care erau la emisiuni. Am fost curios să văd dacă, totuşi, realizează modului în care acţionează unii funcţionari ANAF, în ţară, în general. Acum sunt în speţă cinci televiziuni, dar sunt foarte mulţi mici oameni de afaceri care se lovesc de această brutalitate. 

UPDATE Senatorul PSD Şerban Nicolae:

Aţi fost solicitat aici de Senatul României, nu de preşedintele Senatului. Sunt convins că pentru dvs. Constituţia României nu este o maculatură inutilă. Naivitatea şi lipsa de informare sunt inadmisibile la un prim-ministru. ANAF nu are opţiuni şi libertatea dacă aplică sau nu legea. Decizia penală nu vorbeşte de evacuare. A fost intabulat dreptul de proprietate a statului român. Valorificarea este altceva. V-aş fi sfătuit să vă abţineţi să comentaţi speţa.

Aţi semnat constituirea ca partea civilă a Ministerului Agriculturii în dosarul ICA. Aţi comis un fals, adică o infracţiune. Ştiaţi care este bugetul, că în actele contabile această sumă nu se regăseşte. Curtea de Conturi confirmă. Staţi liniştit că nu veţi răspunde penal pentru că fapta s-a prescris. Sunteţi într-un fel şi în conflict de ineterese pe această speţă. Cred că vă implicaţi direct în jocul politic. Acest Guvern a dat suficiente dovezi de rea-credinţă (aplauze).

12.29: Continua dezbaterile, in ciuda apelului lui Tariceanu. Mai vorbesc Dumitru Pelican de la ALDE, Eugen Teodorovici de la PSD, Serban Nicolae - PSD.

12.25: Dezbaterea dureaza de aproape doua ore. Tariceanu: "Va atrag atentia ca ne apropiem de doua ore de dezbateri. Stiu ca dezbaterile sunt televizate ma gandesc daca nu cumva are legatura cu acest fapt."

12.20: Gabriela Vranceanu Firea (PSD): "Avem datoria sa nu uitam ca nu vorbim despre cifre, unde e spiritul legii? Spiritul legii este cel care face diferenta intre atitudine si indiferenta." In mod evident, ia apararea Antenelor.

12.16: Serban Mihailescu, UNPR: "Ori promiteti ca nu se mai repeta, ori ii demiteti pe aia de la ANAF."

12.10: Ecaterina Andronescu vorbeste la randul sau despre abuzul angajatilor ANAF. Apoi ii cere lui Ciolos sa instaureze celula de criza pentru situatia bebelusilor.

12.03: Vorbeste Varujan Vosganian, ALDE: "Nu mi-as fi permis in calitatea de ministru al finantelor sa spun ca ANAF face lucruri de care eu nu stiu". "Domnule prim ministru, nu vindeti acum, mai stati un an, lasati chiriasul unde e, daca vreti sa faceti o afacere. Aici e vorba de un bun public. A fructifica in interesul statului inseamna un dialog. Va intreb: este adevarat ca un an si ceva reprezentantii Antenelor au cerut un dialog?"

11.53: Ia cuvantul senatorul PSD Georgica Severin. Este al patrulea senator din partea acestui partid, dezbaterea se prelungeste. Si el subliniaza actiunea abuziva a ANAF care a venit cu forta peste angajatii Antenelor.

11.48: A luat cuvantul, inevitabila, si Cristiana Anghel. Senatoarea ALDE tipa la microfon si il acuza pe Ciolos ca de la el a plecat dosarul ICA si ca s-a intors "ca un criminal la locul faptei sa ne vorbeasca despre coruptie".

Anghel insista ca vrea sa il priveasca in ochi pe premier cand vorbeste.

Anghel tipa isteric, Tariceanu intervine si o roaga sa isi sustina discursul in limitele decentei.

Sedinta Senatului a capatat accente de circ. 

11.33: Vorbeste Mircea Geoana: "ANAF a inceput sa functioneze bine pentru ca SRI a intervenit".

11.20: Au mai batut campii Daniel Barbu (ALDE) si Ioan Ghise (neafiliat)

11.08: Din partea UNPR vorbeste Florina Jipa: "Cei care v-au facut speech-ul au gresit din multe puncte de vedere."

11.03: Vorbeste Ben-Oni Ardelean din partea PNL.

Ceea ce credem este ca pretul libertatii scump platit de romani trebuie sa fie valorificat in democratie. Dreptul la libertatea de exprimare, de gandire

Ceea ce credem este ca pretul libertatii scump platit de romani trebuie sa fie valorificat in democratie. Dreptul la libertatea de exprimare, de gandire

10.58: Vorbeste liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor. "Vreau sa abordez si situatia dramatica" a bebelusilor din Arges. Fifor acuza autoritatile de "bajbaiala".

10.58: Vorbeste liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor.

10.50 A luat cuvantul Dacian Ciolos:

Proprietar al acestor imobile este STATUL român!

O institutie a statului aflata in subordinea guvernului a decis sa aplice o hotarare judecatoareasca. Nu este vizata activitatea jurnalistilor, posturile nu isi pierd licentele de emisie.

Ba mai mult, televiziunile vor emite inclusiv luni din acele sediu pentru ca suntem la inceputul procesului. Incetarea emisiei este apanajul CNA.

Guvernul Romaniei respecte legile si horararile judecatoresti. ANAF a actionat legal.

Pe 8 februarie 2016 s-a decis punerea in aplicare a acestei decizii. Eu nu am fost informat, dar nici nu trebuia sa fiu informat.

Este datoria instutiilor statului sa isi valorifice bunurile.

Am cerut noi conducerea ANAF sa analizeze modul in care se raporteaza la contribuabili in actionarea atributiilor lor nu trebuie sa aiba atitudini de intimidare.

Am cerut noi sa analizeze modul in care isi desfasoara activitatea.

Am cerut noi sa analizeze modul in care isi desfasoara activitatea.
Termenul este de cinci zile nu este o decizie specifica, nu exista in lege alte termene. Daca nu se aplica termenul ANAF putea fi acuzat de discriminare.

Nu exista cadrul legal in momentul de fata care se permita guvernului incheierea unui contract de inchiriere.

Reamintesc doua lucruri: am un profund respect pt cei care asteapta ca libertatea de exprimare sa fie respectata. Incredrea in statul roman nu va putea fi castigata fara ca statul roman sa respecte legea.

Ora 10.45. Presedintele PSD Liviu Dragnea a venit in Senat la balconul unde stau jurnalistii. La putin timp dupa, jos in plen, premierul Ciolos a intrat impreuna cu Tariceanu. 

UPDATE 10.38 Senatorii inca se aduna in plen. Premierul si presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu nu au intrat inca.

Solicitarea ca primul ministru sa fie convocat de urgenta in Parlament, care a fost ideea lui Calin Popescu Tariceanu, a fost aprobata marti cu 70 de voturi pentru si doar doua impotriva, astfel ca toate partidele au fost de acord.

Propunerea de a se discuta situatia Antenelor fusese si ea aprobata anterior cu o larga majoritate, cu 65 de voturi pentru, 4 abtineri si doua voturi impotriva.

Reamintim ca ANAF a notificat luni Antena 3 si Antena 1 sa evacueze sediul din soseaua Bucuresti - Ploiesti in termen de cinci zile lucratoare, potrivit unui comunicat al Fiscului. Notificarea a venit in urma sentintei definitive din august 2014 in procesul de coruptie al lui Dan Voiculescu.



Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...