Cioloș, la întâlnirea cu delegația Congresului SUA: România este un factor de stabilitate într-o zonă destul de turbulentă

Cioloș, la întâlnirea cu delegația Congresului SUA: România este un factor de stabilitate într-o zonă destul de turbulentă

România este un factor de stabilitate într-o zonă "destul de turbulentă", marcată de incertitudini, iar datorită poziției strategice poate fi considerată un pilon de stabilitate, siguranță, securitate și apărare a intereselor comune în regiune, a declarat joi premierul Dacian Cioloș, la o întâlnire cu o delegație a Congresului Statelor Unite ale Americii.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, remis AGERPRES, prim-ministrul Dacian Cioloș a primit, la Palatul Victoria, o delegație a Congresului Statelor Unite ale Americii, condusă de președintele Comitetului pentru control și reformă guvernamentală, Jason Chaffetz.

Vizita în România a delegației, alcătuită din 11 reprezentanți ai Congresului, face parte dintr-un turneu internațional, precizează Guvernul.

Conform sursei citate, principala temă de discuție a reprezentat-o evaluarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite și a rezultatelor acestuia, context în care premierul Dacian Cioloș a reafirmat interesul României pentru întărirea cooperării în cadrul acestuia.

El a subliniat că Parteneriatul a livrat deja rezultate în ceea ce privește securitatea și apărarea, prin inaugurarea și punerea în funcțiune a scutului antirachetă de la Deveselu.

Premierul a spus că speră ca scutul antirachetă de la Deveselu să devină important și în dispozitivul de apărare al NATO în regiune.

"Este un element important nu doar pentru România și Statele Unite, dar sperăm noi să devină important și în dispozitivul de apărare al NATO în regiune", a declarat Cioloș.

Prim-ministrul a adăugat că România este un factor de stabilitate într-o zonă destul de turbulentă.

"România este un factor de stabilitate într-o zonă destul de turbulentă, marcată de incertitudini, iar datorită poziției strategice poate fi considerată un pilon de stabilitate, siguranță, securitate și apărare a intereselor comune în regiune", a punctat premierul Cioloș.

Potrivit Guvernului, în cadrul întâlnirii au fost discutate și aspecte privind întărirea cooperării economice cu Statele Unite, în special cu privire la investițiile din domenii precum cel energetic, farmaceutic, al infrastructurii, industriei de automobile sau de apărare.

"Premierul a subliniat, în acest context, progresul și importanța reformei administrației publice aflată în curs pentru atragerea investițiilor", se spune în comunicat.

Prim-ministrul Cioloș a vorbit în timpul întâlnirii și despre importanța includerii României în programul de vize. "Premierul a reamintit, de asemenea, în cadrul întâlnirii importanța și efectele pozitive din punct de vedere al securității și al creșterii economice care ar putea decurge din includerea României în Programul de vize (Visa Waiver Program)", se mai arată în comunicatul citat.

Potrivit unor imagini de la întâlnire publicate pe site-ul Guvernului, delegația Congresului SUA a fost însoțită la Palatul Victoria de Dean Thompson, însărcinatul cu afaceri al SUA în România ad-interim.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”