Cioloș: Lucrăm la finalizarea strategiei de dezvoltare teritorială a României

Cioloș: Lucrăm la finalizarea strategiei de dezvoltare teritorială a României

Guvernul lucrează la finalizarea strategiei de dezvoltare teritorială a României, prin care se urmărește asigurarea unui echilibru între rural și urban, a declarat premierul Dacian Cioloș, luni, în deschiderea Forumului Administrației Publice Locale.

"Legat de dezvoltarea economică locală, din perspectiva noastră sunt câteva elemente cheie pe care trebuie să le avem în vedere pentru a asigura un echilibru de dezvoltare între rural și urban venind cu o viziune integrată (...) a dezvoltării în profil teritorial, dar și în profil economic, astfel încât să asigurăm pe viitor o dezvoltare atât a zonelor urbane, inclusiv ariile metropolitane, cât și a zonelor rurale, pe care să le putem trata într-un mod unitar și nu preferențial pentru unii sau pentru alții. Din acest punct de vedere lucrăm acum la finalizarea strategiei de dezvoltare teritorială a României, la care a început să se lucreze de câțiva ani și care a tot fost tergiversată. Suntem în măsură acum să punem pe masa de lucru a dumneavoastră și a dezbaterii această strategie de dezvoltare teritorială integrată, numită și 'România policentrică la orizontul 2035', pe care ne-am dori-o ca și un cadru unitar pentru dezvoltarea teritorială, pe termen lung a României, în așa fel încât să avem această abordare de dezvoltare echilibrată a teritoriului României în care să stimulăm cooperarea intercomunală, să stimulăm cooperarea între centrele urbane sau poliurbane și zonele rurale, să asigurăm legătura atât de comunicații, cât și prin infrastructură a întreg teritoriului țării și să creăm oportunități pe cât posibil echilibrate și egale pentru toate regiunile țării pentru dezvoltarea activității economice", le-a spus premierul Cioloș participanților la Forumul Administrației Publice Locale.

Prim-ministrul a atras atenția că este necesară o abordare integrată și vizionară asupra dezvoltării teritoriale a țării noastre.

"Observăm deja acest fenomen că investițiile economice se concentrează din ce în ce mai mult în regiunile care deja sunt dezvoltate și, dacă nu venim cu o abordare integrată și vizionară asupra dezvoltării teritoriale a României, riscăm ca în câțiva ani, chiar dacă la nivel macro vom avea o dezvoltare economică bună, aceasta să fie inechilibrat repartizată între diferitele regiuni ale țării", le-a mai transmis Cioloș celor prezenți la Forumul Administrației Publice Locale.

AGERPRES/(A — autor: Mădălina Cerban, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro