Cioloș: Până acum s-au strâns 129.526 de euro prin subscripția publică pentru 'Cumințenia Pământului'

Cioloș: Până acum s-au strâns 129.526 de euro prin subscripția publică pentru 'Cumințenia Pământului'

Premierul Dacian Cioloș a anunțat luni că până în prezent s-au strâns 129.526 de euro prin subscripția publică pentru achiziționarea operei "Cumințenia Pământului" a lui Constantin Brâncuși.

"Până în momentul de față s-au colectat 129.526 de euro, dintre care mai mult de 60% în ultimele zile de când am lansat aceste spoturi (tv — n.r.). Sigur, suma nu e mare, dar mă încurajează faptul că atunci când există o mobilizare și subiectul este prezent, există o mobilizare și din partea oamenilor. Vom menține acest subiect, această temă prezentă în zilele, săptămânile și lunile următoare atât în țară, cât și în diaspora", a afirmat prim-ministrul la lansarea oficială a campaniei de strângere de fonduri pentru achiziționarea sculpturii 'Cumințenia Pământului'.

Cioloș a făcut apel la "o clipă de onestitate", amintind că demersurile pentru achiziționarea operei au fost începute de Guvernul anterior.

"Dacă suntem onești trebuie să spun că Guvernul precedent a fost cel care a utilizat oportunitatea de a constitui dreptul de preempțiune al statului român atunci când această operă a fost pusă în vânzare de proprietarii ei. Și, pentru ca să fie lucrurile clare, pentru că au tot fost discuții asupra acestui subiect, această operă a rămas în proprietate privată, după un proces în justiție între statul român și proprietar, când justiția a stabilit în mod definitiv și irevocabil statutul acestei opere de artă. (...) Guvernul pe care îl conduc a preluat în mod proactiv acest proces, continuând negocierile cu proprietarii și (...) obținând această perioadă de câteva luni în care Guvernul a decis, dincolo de alocarea acelei sume de 5 milioane de euro, în prețul de achiziție negociat cu proprietarii să alăturăm și un proces de subscripție publică", a explicat prim-ministrul.

Cioloș a adăugat că, dincolo de "chestiunea de matematică despre cum se mobilizează această sumă", i s-a părut important să folosească momentul pentru consolidarea spiritului cetățenesc colectiv.

"Mi s-a părut că e un moment important în a folosi arta, în a folosi acest proces de subscripție publică a unei opere de artă care, din punctul meu de vedere, prin definiție, reprezintă sufletul neamului românesc, (...) ca un moment care să contribuie la construcția spiritului cetățenesc colectiv, trecând printr-o asumare a responsabilității individuale", a explicat premierul.

Șeful Executivului a susținut totodată că este un optimist convins și că mizează pe succesul campaniei, dar este dispus să își asume personal un eventual insucces.

"Dacă e un succes, e un succes al cetățenilor români. Dacă este un insucces, sigur, eu mi-l asum ca atare, dar asta înseamnă că ne mobilizăm greu la astfel de lucruri și așa cum s-a spus aici, indiferent dacă se strânge sau nu suma — eu sper că se strânge—, (...) e un început. Dacă țin eu bine minte, de la Ateneul Român încoace, deci în România modernă, nu prea au mai îndrăznit Guvernele să lanseze astfel de campanii. Eu prefer să lansăm această campanie, indiferent de rezultatul ei, pentru a avea un început. Pentru că, de acum înainte, oricât efort ar face un Guvern, oricât efort ar face un stat, din ce în ce mai mult cultura o să ne-o apropiem în măsura în care cetățenii or să dorească să facă lucrul acesta", a conchis prim-ministrul.

La evenimentul de la Palatul Victoria au fost prezenți ministrul Culturii, Corina Șuteu, Doina Lemny — muzeograf-cercetător la Centrul Pompidou din Paris, dar și actorii Oana Pellea și Victor Rebengiuc în calitate de susținători ai campaniei.

AGERPRES/(A — autor: Doroteea Purcărea, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruștei)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Misterioasa avere de milioane de dolari, moștenită de Anamaria de la Ionela Prodan. Sora a renunțat la bani

2 Foarte interesante amănunte!

3 VIDEO „Batalioanele Bachus”, noua armată a lui Putin...

4 Bloggerii ruși descriu un scenariu pentru săptămâna viitoare, care implică atacuri nucleare asupra Ucrainei

5 Rusia, o imagine cât o mie de cuvinte...