Cipru: Poliţia a confiscat un autovehicul ''spion'' aparţinând unui israelian

Cipru: Poliţia a confiscat un autovehicul ''spion'' aparţinând unui israelian

Poliţia cipriotă a anunţat sâmbătă seară că a confiscat o autodubă aparţinând unui cetăţean israelian echipată cu un sistem de supraveghere sofisticat şi care ar fi capabil să pirateze mijloace de telecomunicaţii, transmite AFP.

Poliţia a lansat o anchetă după ce partidul comunist Akel (opoziţie) a chestionat guvernul ce măsuri intenţionează după ce publicaţia americană Forbes a difuzat în septembrie o înregistrare video care a fost vizionată cu larg interes pe internet.

Înregistrarea arată o prezentare a autovehiculului făcută de proprietarul acestuia, un fost ofiţer al serviciilor de spionaj israeliene pe nume Tal Dilian, care ar conduce o firmă cu sediul în Cipru.

Şeful poliţiei cipriote, Kypros Michaelides, a declarat la un post local de radio că cetăţeanul israelian a "oferit câteva explicaţii", dar va fi interogat din nou, în paralel cu câţiva ciprioţi.

Anchetatorii au percheziţionat sedii ale firmei din oraşul-port Larnaca (sud-est) şi au găsit probe, a informat sâmbătă poliţia cipriotă într-un comunicat.

"Potrivit primei inspecţii, autovehiculul avea în interior un echipament electronic care a fost confiscat, precum şi alte probe", potrivit poliţiei care a adăugat că efectuează o anchetă legată de posibile încălcări ale legii asupra protecţiei vieţii private.

Publicaţia Forbes a menţionat că echipamentul din autovehicul cu o valoare de nouă milioane de dolari poate controla aparate electronice pe o rază de 500 de metri, poate pirata orice telefon şi asculta conversaţii indiferent de nivelul lor de criptare.

Un purtător de cuvânt al poliţiei israeliene a declarat că poliţia cipriotă nu i-a informat pe omologii săi israelieni despre această afacere.

Ministerul israelian de Externe nu a făcut comentarii deocamdată, mai scrie AFP.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani