Cipurile create de Elon Musk, care ar putea vindeca persoanele cu dizabilități. Motivul pentru care testele pe oameni nu sunt aprobate

Cipurile create de Elon Musk, care ar putea vindeca persoanele cu dizabilități. Motivul pentru care testele pe oameni nu sunt aprobate

Compania de implanturi cerebrale Neuralink, deținută de Elon Musk, a creat cipuri care, susține el, le-ar putea reda vederea celor orbi, i-ar putea face să meargă pe cei paralizați și nu numai. Problema este că, de patru ani, firma se luptă pentru a obține aprobare de testare.

Cipurile lui Elon Musk i-ar putea transforma pe oameni în cyborgi FOTO Twitter

Încă din anul 2019, Elon Musk a anunțat că firma sa producătoare de dispozitive medicale, Neuralink , va începe cât de curând testele pe oameni ale unui implant cerebral revoluționar, care ar urma să vindece afecțiuni incurabile, precum paralizia și orbirea. De asemenea, curajoșii ar avea șansa de a se transforma în cyborgi: jumătate oameni, jumătate roboți.

Cu toate acestea, compania, fondată în 2016, nu a cerut permisiunea de la Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) decât abia la începutul anului 2022, când agenția a respins cererea, potrivit declarațiilor a șapte angajați actuali și foști angajați, pentru Reuters .

Motivele pentru care procesul de testare umană a fost respins

Pentru a-și justifica decizia, agenția a subliniat zeci de probleme pe care compania trebuie să le ia în calcul înainte de începerea testării umane, o etapă esențială pentru aprobarea, la scară largă, a produsului final. Preocupările majore asupra cărora li s-a atras atenția angajaților de la Neuralink sunt: bateria cu litiu a dispozitivului, potențialul ca firele minuscule ale implantului să migreze în alte zone ale creierului precum și întrebări cu privire la îndepărtarea în siguranță a dispozitivului, fără a fi deterioriat țesutul cerebral.

La un an de la respingere, Neuralink încă lucrează pentru a răspunde problemelor ridicare de agenție. Trei angajați, care au vorbit sub protecția anonimatului, s-au declarat sceptici în privința unei rezolvări rapide. Declarațiile lor au contrazis ultima predicție a lui Musk, care a susținut, în cadrul unei prezentări de pe 30 noiembrie 2022 faptul că firma va obține aprobarea FDA pentru testele umane în această primăvară.

Neuralink nu a dezvăluit mai multe detalii despre conținutul cererii și motivele actualei respingeri de către FDA. În calitate de companie privată, nu este obligată să dezvăluie investitorilor astfel de informații.

În timpul prezentării din noiembrie, Elon Musk a spus că Neuralink a transmis agenției „majoritatea documentelor”, iar oficialii Neuralink au recunoscut că FDA a pus întrebări legate de siguranță.

Musk și alți oficiali Neuralink nu au răspuns solicitărilor de a furniza informații cu privire la evoliuția dispozitivului sau la relațiile sale cu FDA, invocând o lege de confidențialitate a informațiilor comerciale private. De asemenea, sursele Neuralink au refuzat să furnizeze Reuters respingerea scrisă a agenției, un document confidențial din punct de vedere legal.

Astfel de respingeri ale FDA nu înseamnă însă că o companie va eșua în a obține, în cele din urmă, aprobare pentru testarea umană.

Musk, mai mult decât încrezător în produsul său revoluționar

În comentariile publice făcute de-a lungul anilor, Elon Musk a venit cu o viziune îndrăzneață pentru Neuralink: atât persoanele cu dizabilități, cât și persoanele sănătoase vor merge în unitățile medicale specializate pentru inserții chirurgicale rapide ale dispozitivelor. Funcțiile vor varia de la vindecarea obezității, autismului, depresiei sau schizofreniei până la navigarea pe internet și puteri telepatice. În cele din urmă, liderul companiei a spus că astfel de cipuri îi vor transforma pe oameni în cyborgi, care vor putea evita amenințarea venită din partea inteligenței artificială.

Aș putea să am un dispozitiv Neuralink implantat chiar acum și nici măcar nu v-ați putea da seama. Veți putea să vă salvați și să vă revedeți amintirile... Viitorul va fi straniu., a spus Musk în timpul unei prezentări.

O astfel de ambiție l-a costat pe Musk peste un miliard de dolari, valoarea estimată a Neuralink de peste 1 miliard de dolari, mult mai mare decât concurenții săi existenți la ora actuală.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...