Circa 50.000 de apartamente s-au debranșat, în 2015; în 9 județe, toată populația folosește sisteme proprii de încălzire (analiză)

Circa 50.000 de apartamente s-au debranșat, în 2015; în 9 județe, toată populația folosește sisteme proprii de încălzire (analiză)

Circa 50.0000 de apartamente din Romania au fost debranșate, în 2015, acestea beneficiind acum de un sistem propriu de încălzire, în principal o centrală termică pe gaz, după ce în ultimii cinci ani peste 262.300 de familii au decis să renunțe la CET-uri, conform unei analize realizate de o companie de producție și furnizare de echipamente și servicii destinate încălzirii, remisă luni AGERPRES.

În topul județelor unde s-au raportat cele mai multe debranșări, în 2015, se află Galați, unde aproape 20.300 de apartamente figurează ca debranșate. Pe locurile următoare, conform analizei realizate de Ariston Thermo România, în top se află și Constanța, cu peste 4.900 de apartamente, și Prahova, cu peste 4.200 de familii ce au renunțat la sistemul centralizat.

'Potrivit datelor raportate de Autoritatea Națională pentru Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), în 2015 numărul apartamentelor din România care au renunțat la încălzirea în sistem centralizat și, în majoritate, beneficiază acum de un alt tip de sistem de încălzire, a ajuns la 47.700, cu 58% mai mare comparativ cu 2014, când cifra s-a situat la circa 30.000 de apartamente. Studiile pe care le derulăm anual arată că românii înțeleg tot mai mult avantajele unei centrale termice proprii și sunt tot mai receptivi către noile tehnologii, precum modelele în condensare', a declarat Cătălin Drăguleanu, country manager Ariston Thermo România.

Datele raportate de ANRSC arată că, la finalul lui 2015, în 9 județe din țară întreaga populație a ales debranșarea și folosește sisteme proprii de încălzire a locuinței. De asemenea, alte 12 județe mai au doar sub 10% din locuințe racordate la CET-uri. Potrivit analizei, București este orașul care însumează peste 40% din totalul apartamentelor branșate la sistemul centralizat de încălzire din România.

În ceea ce privește costurile, Cătălin Drăguleanu a precizat că, în funcție de oraș, românii care aleg instalarea unei centrale termice pe gaz pot face economii majore. Astfel, dacă la nivel național prețul mediu al gigacaloriei facturate către populație este de 225 de lei, cea produsă de o centrală termică în condensare ajunge la aproximativ 175 de lei. Astfel, la nivel național, în medie, un român poate face o economie de circa 20% la costurile de încălzire și producere a apei calde menajere, dacă alege instalarea unei centrale termice în condensare.

AGERPRES/(AS — autor: Carmen Marinescu, editor: Andreea Marinescu, editor online: Irina Giurgiu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO O „dronuță” kamikaze rusească ia la ţintă obuzierele americane ale ucrainenilor

2 Foarte interesante amănunte! Și lumea crede că rușii sunt blocați total....

3 VIDEO Ce mahăr din mafia imobiliară o proteja? / Acesta este funcționarul din Primăria Capitalei care a fugit cu acte de la Urbanism

4 O poză care a generat peste 1000 de comentarii

5 Ce scrie fata lui Putin în online despre războiul din Ucraina când crede că lumea nu știe cine e