Circoteca PSD pentru libertatea lui Dragnea

Circoteca PSD pentru libertatea lui Dragnea

”Mama mea e sub presiune de la directorul instituției să participe la mitingul PSD. Ea nu vrea să meargă, dar îi e teamă de mizeriile directorului, așa că până la urmă vine la București cu autobuzul închiriat de PSD”. Asta mi-a spus acum câteva minute un tânăr dintr-un oraș roșu, în care politrucii PSD instalați în absolut toate instituțiile statului trag la jug sa-și mulțumească stăpânul, scrie jurnalistul Cristian Pantazi pe  G4Media.ro .

Că mitingul PSD de sămbătă are legătură cu problemele penale ale lui Liviu Dragnea nu se mai îndoiește nimeni. Că mitingul și motivația lui sunt absurde, iarăși nu mai sunt îndoieli. Dar mitingul se va ține, cu oameni aduși cu forța să lupte într-o bătălie care nu e a lor. Au recunoscut-o șefii, în frunte cu secretarul general Marian Neacșu, care a dat detalii despre mobilizarea activiștilor.

Pentru că mitingul nu e despre PSD, despre oameni, despre salarii, despre idei, drepturi sau revendicări reale. E despre Liviu Dragnea și dosarele lui, despre lupta lui pentru libertate. E o butaforie de fapt, nu un miting real de partid. De două luni face Dragnea reglajul fin al manifestației, cautând data și motivul care să-l ajute în asaltul continuu asupra justiției. A început ca un miting pentru familie, a continuat ca un miting pentru sprijinirea premierului – ambele idei ridicole și fără priză la populația PSD-istă.

Pus în fața unei decizii finale în dosarul său de corupție cu angajările fictive, șeful PSD a renunțat la ipocrizii și a definit mitingul exact așa cum își dorea de la început: un miting anti-Justiție. Sigur că nu a avut curajul să o spună direct, îi știm stilul onctuos. Dar a menționat presupusele abuzuri ale presupusului stat paralel, marota pe care o tot agită de când a venit la putere.

De păcălit nu mai păcălește, însă, pe nimeni. Nici măcar pe PSD-iști, care îl țin în funcție până când le va livra ce le tot promite din 2015, de când a preluat șefia partidului: decapitarea DNA, subordonarea curților, neutralizarea serviciilor secrete și modificarea legislației penale.

Până și baronii PSD care-l țin la putere i-au înțeles jocul: trage de timp cât poate cu modificările la Codul Penal și Codul de Procedură, încercând să-și negocieze până în ultima secundă salvarea individuală. Dar acesta e jocul care le convine și lor: e nevoie de altcineva să-i scape și pe ei de dosare, de condamnări, de confiscarea milioanelor de euro furate din banii statului. Și pentru asta sunt dispuși să înghită broasca unui miting aberant, rușinos chiar și pentru standardele PSD.

Ce vrea Dragnea cu acest miting? Să pună presiune pe judecători, să le arate că poporul e alături de el. Judecătorii au programat pronunțarea sentinței pentru vineri, dar cu amenințarea mitingului ”uriaș” deasupra capului chiar a doua zi, le va fi simplu judecătorilor să ia decizia?

Mai mult, Dragnea vrea să arate că Piața Victoriei, simbolul protestelor anticorupție #Rezist, poate fi ocupat de PSD. Își dorește acest lucru din ianuarie 2017, de când a ratat OUG 13. PSD și televiziunile afiliate vor învesti mitingul cu o mare încărcătură simbolică și vor defila zile în șir cu imaginile drept probă a coalizării poporului contra abuzurilor.

Dar cine e acest popor? Cine sunt acești oameni care vor veni la miting? Cei mai mulți dintre ei vor fi bugetarii care populează primării, CJ-uri și instituții conduse de PSD-iști. Oameni asupra cărora șefii fac presiuni infernale să vină la miting. Alții vor fi angajații afaceriștilor locali ale căror încasări depind de bunăvoința PSD-istului cocoțat pe un scaun de director. Unii sunt elevi de liceu aduși de profesori zeloși care tânjesc după o sinecură de inspector. Alții sunt persoane dependente de ajutoarele sociale. Toți au în comun dependența de banii publici drenați de șefii PSD, dar și frica față de micul satrap local care le poate face viața un iad. Din păcate, foarte puțini – dacă vor fi câțiva – vor avea curajul să denunțe public presiunile.

Imaginile vor fi grăitoare. În afara șefilor de detașament, soldații harnici ai partidului, veți vedea o armată tristă de bugetari, strigând fără convingere sloganurile gândite de Liviu Dragnea. O masă de oameni plictisiți de călătoria inutilă și obositoare, datori partidului cu prezența fizică la un miting cu care n-au nici o legătură.

Vor veni și detaliile de logistică. Vom afla probabil că zeci de proprietari de autocare au fost și ei presați să-și pună mașinile la dispoziție, alți proprietari de cantine și restaurante vor fi furnizori ”benevoli” de mâncare. Baronii PSD vor raporta depășirea planului la hectar.

Totul, în numele lui Dragnea.

 
 


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...