Citiți ASTA!

Citiți ASTA!

În anii studenției mele la facultatea de istorie am citit o carte extrem de interesantă a unui istoric francez din Școala Analelor. Era vorba de Pierre Chaunu cu studiul ”Istorie și decadență”. Excepționalul istoric susținea că din criză, decadență și marginal se nasc fermenții schimbării în istorie. Pe scurt marginalii de ieri sunt principalii actori de azi. Motorul schimbării provine tocmai de la marginea cetății sau orașului, din lumea ignorată de mainstream. Din punct de vedere istoriografic e perfect adevărat. Sclavii din trecut devin stăpânii societății de mâine. Așa s-au schimbat clasele sociale de la liberți la burghezi sau proletari de-a lungul istoriei. Eu aș face o extensie a teoriei lui Pierre Chaunu și aș afirma că demografia e fermentul schimbărilor istorice din punct de vedere social-cultural și apoi economico-politic.

Invaziile barbare au zdrobit Imperiul Roman schimbându-i structura demografică și socială apoi ducând la prăbușirea Romei. Sărăcia din nordul scandinav a dus la aventura vikingă din Groenlanda, Islanda, Franța, Anglia, Spania, Italia sau Volga, schimbând fața Europei prefeudale. Marea invazie tătară din secolul XIII a pulverizat statele central și est-europene, ducând la întărirea celor occidentale și a celor de graniță ca pavăză în fața celor care le doreau dispariția fundamentelor creștine. Și Cruciadele au avut dinamismul lor demografic pe falia ciocnirii civilizațiilor. La fel și marile descoperiri geografice, care au adus Lumea Nouă în ecuația globală a civilizațiilor. Interesant că demografia schimbă și geografia, vezi cazul Olandei, dar mai ales geopolitica și economia în mersul istoriei.

Recent demografia a arătat plenar că a dus la nașterea unor noi state în Europa. După cel de-al doilea război mondial în Kosovo, provincie istorică sârbească, populația creștină era la paritate cu cea albaneză musulmană, dar în anii 1980 s-a dezechilibrat demografic provincia iugoslavă. Circa 90% din populație a devenit musulmană, datorită sporului natural al albanezilor care făceau în medie 11 copii pe familie. A fost doar o chestiune de timp ca în 2008 Kosovo să își proclame independența. Iată cum demografia a schimbat geopolitica Balcanilor. Putem spune că demografia bate dreptul istoric. Azi, în Île de France 78% dintre nașteri provin de la familii musulmane, iar 80% din nou născuții din Londra poartă numele de Mohamed. 

Creșterea demografică și expansiunea demografică nu are limitări în timp, ci doar consecințe majore în durata lungă istorică. Și astăzi asistăm la schimbare demografică ca în vremea marilor migrații odată cu criza refugiaților. Milioanele de refugiați din Orientul Mijlociu și nordul Africii schimbă raporturile social-politice, culturale și economice din bătrâna Europă. Dacă continuă în acest ritm ”invazia” demografică musulmană, în circa 50 de ani se vor schimba definitiv raporturile etnice, rasiale și religioase din Europa. Continentul nostru va deveni un imens Mollenbeek, Saint Denis, Leytonstone sau Neukolln, de fapt un califat islamic, cu o populație majoritară arabă și nord africană de religie musulmană în care posibil să se aplice Șaria, nu corectitudinea politică exacerbată care a permis islamizarea Europei. L-aș continua și completa pe marele istoric francez Pierre Chaunu că nu numai criza decadenței schimbă vectorii istoriei, ci în primul rând demografia.

Putem spune că demografia e motorul principal în mersul istoriei. Cercetările demografiei istorice au cunoscut o accelerare la universitatea clujeană și institutele de cercetare aferente. Această linie de cercetare trebuie aprofundată ca să înțelegem mai bine fermenții schimbărilor etnico-religioase și economice datorită crizei refugiaților.   Ionuț Țene/Napocanews


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...