Citiți asta! Toți mahării așa fac banii „grei”, nu firfireii care apar prin așa-zisele declarații de avere...

Citiți asta! Toți mahării așa fac banii „grei”, nu firfireii care apar prin așa-zisele declarații de avere...

Mihai Busuioc, noul judecător al Curții Constituționale a României (CCR) susținut de PSD, a ocupat, în ultimii 15 ani, funcții de conducere în mai multe instituții importante din România. Sora sa, Andreea Voicu, a fost angajată la două dintre ele, scrie publicația de investigații Public Record , care a analizat declarațiile de avere depuse de-a lungul timpului de cei doi.

Noul judecător al CCR, Mihai Busuioc, și-a preluat mandatul pentru următorii 9 ani, într-o ceremonia care a avut loc duminică, 13 iulie, la Cotroceni.

Busuioc, care a fost sprijinit pentru a ajunge judecător CCR de PSD, iar propunerea a fost votată în Senat de coaliția PSD-PNL-USR-UDMR, a ocupat în trecut funcții de conducere la Curtea de Conturi, Ministerul Dezvoltării sau Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară. De asemenea, el a fost inclusiv secretar general al Guvernului.

În paralel, scrie Public Record , sora sa Andreea Voicu, a fost angajată la două instituții publice unde Busuioc a avut poziții cheie. Tot împreună cu sora, actualul judecător CCR a vândut, cu ani în urmă, un teren din Constanța unei firme nou înființate, obținând un profit de aproape 150.000 de euro.

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţie a unor membri ai Curţii Constituţionale, la Palatul Cotroceni din București, 13 iulie 2025. Inquam Photos / George Călin

Busuioc la conducere, ea în subordine

În mai multe instanțe, de-a lungul timpului, Andreea Voicu a fost angajată la aceleași instituții publice ca și Busuioc. În 2010, când Busuioc era director al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), sora sa era, la acest moment, asistent registrator la Oficiul de Cadastru Sector 4, din subordinea fratelui său.

Aceeași sursă preciează că, prima declarație de avere a lui Voicu apare în 2016, când s-a angajat la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP). La momentul respectiv, Mihai Busuioc era secretar general în același minister.

Voicu a fost consilier evaluare examinare la o autoritate de management din subordinea Ministerului Dezvoltării până în 2020, când tandemul pe funcții publice se întrerupe. Andreea Voicu se mută la Ministerul Fondurilor Europene, iar în paralel Mihai Busuioc conduce Curtea de Conturi.

Între timp, cumnatul lui Busuioc, Vlăduț Răzvan Voicu, se angajează și el la stat, la Nuclearelectrica, și, potrivit Public Record , veniturile sale explodează. Până în 2022, Răzvan Voicu, care fusese economist la o firmă care se ocupa de comerț cu aparate electronice, câștiga în jur de 3.500 de lei pe lună. În 2024 a primit aproximativ 22.000 de lei pe lună de la Nuclearelectrica, fiind angajat ca economist la serviciul administrativ.

Tranzacție imobiliară cu un offshore din Cipru

În 2008, pe vremea când Busuioc era direct adjunct al ANCPI, el a cumpărat, împreună cu nevasta, sora și cumnatul, un teren arabil de 2.15 hectare în Cumpăna, județul Constanța, cu 100 de mii de euro.

După doar două luni l-au vândut cu 247.250 euro unei firme numite Thetford Avanti SRL, înregistrată în aceeași lună cu tranzacția la Brașov. Acționar majoritar fiind un offshore din Cipru.

Potrivit Public Record , care a analizat și declarațiile de avere depuse de-a lungul timpului de Mihai Busuioc, familia judecătorului CCR a făcut economii mai mari decât toate veniturile.

Busuoic a declarat în 2018 două conturi deschise la bănci în SUA cu aproximativ un milion de lei (242.762 de dolari). În anul anterior avusese venituri de 913.500 lei, împreună cu soția. Tot în 2018, în unul dintre conturile bancare din România au mai apărut încă 250 de mii de lei.

Cine este Mihai Busuioc

Busuioc a terminat Facultatea de Drept din cadrul Universității Nicolae Titulescu, București și are cursuri postuniversitare la Colegiul Național de Apărare. Mai jos, CV-ul său, depus la Curtea de Conturi în anul 2020:

Mihai Busuioc a fost numit în octombrie 2017 în funcția de președinte al Curții de Conturi. În timpul mandatului lui Busuioc de la Curtea de Conturi, Parchetul European (EPPO) a deschis o anchetă cu privire la un proiect al Curții finanțat din bani europeni, arată Context.ro .

Proiectul are o valoare de 6 milioane de euro, din care Curtea de Conturi a folosit 29 de mii de euro pentru materiale promoționale și peste 52 de mii de euro pentru organizarea conferinței de încheiere a proiectului, potrivit sursei citate. Mihai Busuioc a numit 11 persoane să gestioneze proiectul pe cei care aveau să managerieze proiectul și să câștige, în medie, câte 195 de mii lei.

Cinci dintre cei numiți erau consilierii din cabinetul președintelui, altul era consilierul unui vicepreședinte al instituției, alți trei consilieri la diferite departamente.

Mihai Busuioc, vechi conflict cu Sorin Grindeanu

Înainte să ajungă la Curtea de Conturi, el a fost secretar general al Guvernului, funcție din care s-a făcut remarcat după ce a refuzat să plece în momentul declanșării conflictului dintre premierul Sorin Grindeanu (actualul lider al PSD) și PSD-ul condus de Liviu Dragnea.

La un pas să fie demis din fruntea Guvernului, Sorin Grindeanu l-a înlocuit pe Busuioc din funcţia de secretar general al Guvernului cu Victor Ponta. Busuioc a refuzat, iniţial, să contrasemneze ordinul premierului Sorin Grindeanu prin care dispunea chiar eliberarea sa din funcție. Conflictul dintre Grindeanu și Dragnea s-a finalizat cu demiterea în Parlament a guvernului prin moțiune de cenzură.

Busuioc era considerat un apropiat al fostului lider PSD Liviu Dragnea. A fost secretar general adjunct al Ministerului Dezvoltării, în perioada în care instituţia era condusă de Dragnea. După ce guvernul Ponta a picat în 2015, Busuioc a fost păstrat în guvernul tehnocrat la acest minister, de Vasile Dîncu.


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 VIDEO Ce calcule se pot face după ce un indian care lucrează ca livrator în România și-a postat salariul

3 Un articol care dă fiori...

4 Generalul care a ascuns filmările intervenției din Clubul Colectiv, trimis la pușcărie după ce a mușamalizat un accident rutier

5 De fapt, România nu cumpără Iron Dome