Cîțu: Ordonanța 9 are cam aceleași efecte pentru Codul fiscal precum OUG 13 pentru Codul penal

Cîțu: Ordonanța 9 are cam aceleași efecte pentru Codul fiscal precum OUG 13 pentru Codul penal

Senatorul PNL Florin Cîțu afirmă că Ordonanța 9/2017, care a generat o serie de discuții în spațiul public în ultima perioadă, are efecte negative asupra Codului fiscal, în mod similar cu OUG 13/2017 pentru Codul penal, în sensul că, după adoptarea bugetului, banii vor putea fi redistribuiți pe criterii politice, fără transparență și fără nicio responsabilitate.

"Ordonanța 9/2017 (...) are cam aceleași efecte ca Ordonanța 13 pentru Codul penal, doar că are efecte pentru Codul fiscal. Ordonanța 9 nu a fost abrogată, este în vigoare, își produce efectele, iar cel mai important este articolul 7, care suspendă pentru tot anul 2017 articole din Legea finanțelor publice 500/2002, cele cu responsabilități penale, dar și cele referitoare la aprobarea bugetului. Această Ordonanță 9/2017 este în vigoare, își produce efectele, iar noi votăm în Parlament bugetul cu această ordonanță în vigoare", a declarat Florin Cîțu, la Palatul Parlamentului.

Potrivit acestuia, efectele Ordonanței 9/2017 se referă în primul rând la redistribuirea sumelor, în sensul că după adoptarea bugetului banii pot fi redistribuiți "pe criterii politice, fără niciun fel de răspundere din partea celor care o fac".

"Noi, astăzi, aprobăm niște sume, sume foarte mari, care apoi vor fi redistribuite", a explicat senatorul liberal, care a adăugat că, deși articolul 68 din Legea bugetului de stat ar trebui să aibă niște anexe privind distribuția acestor sume, acestea nu există, iar astfel nu este o transparență referitor la cum se vor redistribui banii din buget. Cîțu a mai spus că este vorba aici de fonduri europene nerambursabile, precum și de bani care vor ajunge la MDRAPFE.

Senatorul PNL a precizat că ordonanța nu poate fi oprită deoarece deja își produce efectele, iar singurul lucru pentru stoparea efectelor acestui act normativ este abrogarea.

"În continuare, poți să redistribui bani de la buget fără să ai vreo responsabilitate și mă sperie că articolul 36 din Legea finanțelor publice a fost suspendat, acela care vorbește despre faptul că Parlamentul aprobă bugetul, capitolele, ș.a.m.d. Este ciudat să ai o ordonanță care suspendă un articol care spune cine aprobă bugetul", a punctat senatorul Florin Cîțu.

OUG 9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, prorogarea unor termene, precum și modificarea și completarea unor acte normative a fost adoptată de Guvern în data de 25 ianuarie.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Documente / Claudiu Năsui vrea ca o turnătoare a Securității să fie numită la conducerea ministerului Economiei

2 Deja e internat la o clinică în Italia / Procurorul DNA a cerut până la 12 ani de închisoare pentru Ioan Niculae…

3 Primul bărbat care recunoaște o reacție „adversă” după vaccin / Dan Chișu: Pfizer e bun. Altfel nu-mi explic ere…

4 Se aude că vor s-o întindă în Italia / Ce s-a întâmplat marți seara în dosarul Elenei Udrea și al Ioanei Băsescu…

5 Cam are dreptate / Jurnalistă: Dacă e să tragem linie după o lună, Guvernul acesta a livrat ceva concret în afar…