Cîţu: Persoanele naive sau rău intenţionate pot afirma că rating-ul poate fi influenţat după o lună de guvernare PNL

Cîţu: Persoanele naive sau rău intenţionate pot afirma că rating-ul poate fi influenţat după o lună de guvernare PNL

Doar persoanele naive sau rău intenţionate pot să afirme că rating-ul de ţară poate fi influenţat după doar o lună de guvernare PNL, iar în următoarele luni până şi cei mai sceptici observatori se vor convinge că România a intrat într-o perioadă lungă de politică fiscală responsabilă, scrie ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, pe pagina sa de Facebook .

"Subliniez că suntem astăzi în această situaţie pentru că Guvernul anterior a ignorat toate avertismentele primite de la agenţia de rating S&P încă din luna februarie anul acesta. Eforturile mele şi ale Ministerului Finanţelor Publice în perioada imediat următoare se vor concentra pe finalizarea elaborării bugetului pentru anul 2020 şi perspectiva 2021-2022, prin care se vor implementa politici ferme de consolidare fiscală pe termen mediu. Sunt sigur că în următoarele luni până şi cei mai sceptici observatori se vor convinge că România a intrat într-o perioadă lungă de politică fiscală responsabilă. Doar persoanele naive sau rău intenţionate pot să afirme că rating-ul de ţară poate fi influenţat după doar o lună de guvernare PNL", arată miercuri şeful de la Finanţe.

Potrivit sursei citate, în evaluarea efectuată, agenţia de rating Standard and Poors recunoaşte consolidarea fiscală prezentată de actualul Guvern pentru 2020 şi explică foarte clar că schimbarea perspectivei este cauzată de creşterea nesustenabilă a cheltuielilor angajate de Guvernul anterior, în urma unei politici fiscale iresponsabile, prociclice, promovate în ultimii trei ani.

Ministrul aminteşte, de asemenea, că agenţia de evaluare financiară a decis să păstreze rating-ul de ţară al României.

Agenţia de rating Standard&Poor's a anunţat, marţi, că a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală şi a revizuit perspectiva de ţară de la stabilă la negativă.

"Abaterile cauzate de cheltuielile masive ale fostului guvern au forţat actuala conducere a României să revizuiască obiectivele fiscale pentru 2019 şi 2020, pe fondul încetinirii economiei. Planificatele majorări de pensii şi salarii vor contribui la adâncirea deficitului de cont curent deja substanţial inclusiv în 2020", se arată în raportul S&P.

Deşi agenţia se aşteaptă ca anul viitor să demareze un proces de consolidare fiscală semnificativă, structura rigidă a bugetului şi volatilitatea mediului politic reprezintă riscuri faţă de această ipoteză.

Prin urmare, Standard & Poor's a decis să revizuiască perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă şi să confirme calificativul "BBB-/A-3" pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală, se precizează în comunicat.

De asemenea, S&P avertizează că ar putea revizui în scădere în următoarele 24 de luni ratingurile României, dacă dezechilibrele fiscale şi cele externe continuă să se adâncească şi persistă mai mult timp decât estimează în prezent agenţia. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...