Ciucă condamnă ameninţările politicianului maghiar la adresa jurnalistei SRR

Ciucă condamnă ameninţările politicianului maghiar la adresa jurnalistei SRR

Premierul a calificat drept „un atac grav la adresa valorilor democratice” ameninţările formulate un politician ungur, aflat în vizită în România, la adresa unei jurnaliste a SRR, solicitând instituţiilor abilitate „să îşi exercite atribuţiile”.

Ciucă a cerut instituțiilor statului să își exercite atribuțiile FOTO Inquam Photos

„Condamn public ameninţările formulate la adresa jurnalistei Radioului Public - Redacţia Târgu-Mureş, pe care le calific drept inacceptabile, reprezentând un atac grav la adresa valorilor democratice. Libera exprimare a jurnaliştilor este o condiţie de bază a statului de drept şi o valoare fundamentală în orice democraţie. Solicit instituţiilor abilitate ale statului să îşi exercite atribuţiile legale pentru protejarea jurnaliştilor şi tragerea la răspundere a celor responsabili de propagarea discursului care incită la ură şi discriminare”, a transmis Nicolae Ciucă, vineri, într-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului.

Și Societatea Română de Radiodifuziune a luat poziţie, vineri, printr-un comunicat de presă, în cazul declaraţiilor făcute de politicianul maghiar la Sfântu Gheorghe. SRR a subliniat că afirmațiile politicianului reprezintă un atac grav împotriva normelor de bază ale democrației și sunt inacceptabile într-o Românie democratică și tolerantă.

Politician ungur în România: „Asistăm la ţiganizarea secuimii şi a poporului maghiar”

Barna Bartha, deputat al partidului extremist Patria Noastră din Ungaria, a numit-o pe jurnalista angajată a postului național de radio „ticăloasă“ și a adăugat că oameni ca ea ar trebui „spânzurați“ și eliminați astfel din cadrul comunității maghiare, potrivit Radio România Actualități.

„Poți să te uiți la o Parászka Boróka, poți să o asculți la Radio Târgu Mureș, ei bine, (dacă) maghiarii nu pot spânzura astfel de oameni, nu-i pot elimina dintre ei, atunci nu e de mirare că am ajuns unde am ajuns”, ar fi declarat Bartha.

Barta ar mai fi spus că, chiar dacă Ceaușescu ar fi trăit de două ori mai mult, nu ar fi putut face atâta rău poporului secuiesc ca „RTL Klub și gașca lui”, dar acum include și Duna TV în această categorie. El ar fi adăugat că „naivii și purii secui au vrut cuvântul maghiar” și „atunci a apărut Televiziunea Maghiară cu mizeria ei, cu programele și mizeriile ei distructive, distructive, inventate tocmai de evrei”. În cadrul aceleiași discuții, politicianul ar mai fi spus că „asistăm la ţiganizarea secuimii şi a poporului maghiar”.

Radio Târgu Mureș este post regional al Societății Române de Radiodifuziune și emite și în limba maghiară.

Autoritățile s-au autosesizat

Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş a anunţat că s-a autosesizat în cazul afirmaţiilor atribuite unui reprezentant al formaţiunii ungare Patria Noastră, referitoare la „spânzurarea” unei jurnaliste de la Radio Târgu Mureş. „În continuare, se efectuează cercetări, pentru a se stabili cu exactitate cauzele şi împrejurările producerii evenimentului", a transmis IPJ Mureş într-un comunicat de presă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro