Ciucă despre Cîrstoiu: Ne-a spus că nu este nici un fel de problemă care să-i împiedice candidatura. Avem planul B, C

Ciucă despre Cîrstoiu: Ne-a spus că nu este nici un fel de problemă care să-i împiedice candidatura. Avem planul B, C

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, joi seara, într-un interviu televizat, despre situația candidatului alianței cu PSD la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, că ar trebui să respecte solicitarea liderului PSD, premierul Marcel Ciolacu, decisă în coaliție, de a organiza o conferință de presă cu privire la posibilele probleme de incompatibilitate publicate în unele investigaţii de presă. Liderul liberalilor a afirmat că a aflat de la Ciolacu despre propunerea lui Cătălin Cîrstoiu, iar în eventualitatea unei retrageri a medicului, PNL va avea propriul candidat.

Ciucă la adresa lui Cîrstoiu: Să respecte cererea adresată de Ciolacu FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Ce facem cu Cătălin Cîrstoiu? În primul rând, am avut, luni, o întâlnire a membrilor conducerii coaliţiei şi am discutat toate aspectele legate de problemele care sunt la nivelul coaliţiei şi desigur cea mai stringentă este cea a candidaturii la Primăria Capitalei şi în încheiere a fost o decizie prin care am convenit ca, în această săptămână, cât premierul nu este în ţară, să existe acţiunea aceasta de clarificare din partea domnului doctor a tuturor acestor aspecte care ţin de persoana domniei sale, pentru ca, în final, să putem să avem din nou o analiză şi să putem să mergem mai departe sau să vedem ce decizie se ia. În momentul de faţă, domnul doctor este propunerea noastră de candidat la Primăria Capitalei. A noastră, a coaliţiei”, a spus Ciucă, la Digi 24, întrebat ce se va face cu Cătălin Cîrstoiu.

Liderul Liberalilor consideră că medicul Cătălin Cîrstoiu ar trebui să organizeze o conferinţă de presă, așa cum i-a cerut premierul, pentru a clarifica aspectele privind posibilele probleme de incompatibilitate care au făcut obiectul mai multor investigații jurnalistice ale HotNews.

Eu consider că atât timp cât vine din partea domnului prim ministru, preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, această solicitare şi pentru că, în procesul acesta de identificare a candidatului, propunerea a venit din partea domniei sale, este normal să respecte cererea pe care domnul prim ministru Marcel Ciolacu i-a adresat-o”, a afirmat Nicolae Ciucă, după ce fost întrebat în legătură cu faptul că medicul Cătălin Cîrstoiu ar fi spus că nu va face o conferinţă de presă, așa cum i-a cerut premierul.

Preşedintele PNL a arătat că a discutat cu premierul Marcel Ciolacu şi joi seară, iar acesta i-a precizat că i-a transmis din nou lui Cîrstoiu să facă acţiunea de prezentare publică a clarificărilor referitoare la problemele care privesc persoana sa.

Eu am discutat în această seară cu Marcel Ciolacu şi mi-a spus că a vorbit din nou cu domnul doctor şi i-a transmis să planifice şi să aibă acest demers realizat. E o chestiune care ţine de clarificarea unor probleme personale. Oricât de mult ar fi întrebat unul şi altul, nici unul dintre noi, eu personal nu am cum să judec pe anumite supoziţii, pe anumite date un anume aspect. Cel care trebuie să clarifice toate aceste chestiuni este domnul doctor”, a spus Nicolae Ciucă, întrebat ce se va întâmpla dacă Cîrstoiu nu va organiza o conferință de presă.

Potrivit liderului PNL, atunci când medicul Cătălin Cîrstoiu a fost desemnat candidat, acesta a comunicat coaliţiei că nu are niciun fel de problemă, dar a informat totuşi cu privire la raportul Corpului de Control al prim-ministrului.

Noi atunci când am avut prima întâlnire cu domnia sa, vă dați seama că am avut și prima întrebare: este vre-o problemă care poate să împiedice candidatura dvs, la Primărie? Și atunci ni s-a comunicat, la toți cei care eram în încăperea respectivă, că nu este nici un fel de problemă (...) Ne-a zis că există un raport al Corpului de Control în 2019, dar nu sunt probleme”, a declarat Ciucă, adăugând că a fost suficient pentru liderii coaliţiei această discuţie pentru a-l desemna candidat la Primăria Capitalei.

Liderul PNL: Noi nu am avut un candidat

De asemenea, Ciucă a menţionat că a aflat de la Marcel Ciolacu despre propunerea lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Capitalei cu două zile înainte de a fi făcut anunţul public.

Atunci acolo ajunseserăm pentru că, dacă vă aduceţi aminte, a fost în discuţie încercarea de a-l convinge pe domnul profesor Tiberiu Florescu, profesor la Arhitectură, şi am discutat cu dumnealui. Ne-am văzut, de asemenea, amândoi cu domnul profesor, a declinat oferta noastră şi atunci a trebuit să se identifice alt candidat. Noi nu am avut un candidat că nu am avut şi, fiind vorba despre un candidat comun, al coaliţiei, s-a căutat identificarea unui candidat în afara celor două partide politice. (...) Senzaţia mea a fost şi atunci şi acum că este (Cătălin Cîrstoiu - n.r.) un candidat foarte motivat”, a explicat preşedintele PNL, conform Agerpres.

El a fost întrebat care e atmosfera în PNL în legătură cu problemele de incompatibilitate ale lui Cătălin Cîrstoiu.

"În principiu, la nivelul echipei de conducere a Partidului Naţional Liberal nu am intrat să disecăm visceral toate aceste aspecte, (...) în schimb am considerat să urmăm acest proces pe care vi l-am descris mai devreme, pentru că nu avem statutul de judecători în această speţă (...) Eu susţin ca domnia sa să-şi clarifice aceste probleme", a răspuns Ciucă.

Totodată, acesta a precizat că a discutat şi el în particular cu medicul Cîrstoiu despre necesitatea de a da curs solicitării coaliţiei privind clarificările care sunt aşteptate.

„Nu mi-a cerut nimic. (...) Am avut un mesaj. (...) L-am sunat şi i-am spus: 'domnule doctor, vă rog să procedaţi în conformitate cu ceea ce am discutat la întâlnirea de coaliţie, să aveţi clarificările şi, de aici încolo, ne vedem în momentul în care se întoarce şi premierul în ţară şi putem să avem din nou o întâlnire după care vom lua o decizie, până atunci, dumneavoastră sunteţi candidatul coaliţiei'. Nu pot să-i spun altceva astăzi.(...) I-a cerut şi premierul, deci amândoi acelaşi lucru”, a relatat Nicolae Ciucă.

El a mai spus că în analiza prestaţiei candidatului trebuie spus şi ce a făcut bine şi ce a făcut rău.

De două săptămâni, tot ceea ce a fost rău a fost scos la suprafaţă, este un risc pe care îl asumă un candidat”, a mai afirmat liderul PNL.

Ciucă: Dacă va fi nevoie, PNL va avea propriul candidat

Preşedintele PNL a afirmat că, în eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei şi dacă nu se va găsi un alt candidat comun cu PSD, atunci liberalii vor avea propriul candidat.

Avem planul B, avem planul C, cât de mult aş dori eu acuma să devoalez un plan, nu o fac. Dar, dacă va fi nevoie, Partidul Naţional Liberal, într-o situaţie de extremă urgenţă, ca să folosesc această sintagmă, va avea propriul candidat. Nu este o problemă. Avem resursa umană să identificăm acel candidat care va candida din partea Partidului Naţional Liberal, repet, în extremă urgenţă”, a spus Nicolae Ciucă, întrebat ce va face PNL dacă se va retrage sau va fi retras Cătălin Cîrstoiu.

El a mai spus că dacă se va identifica un alt candidat comun din afara celor două partide - PSD şi PNL, e posibil să fie luată o decizie în acest sens.

Liderul liberal a fost întrebat şi despre faptul că PSD ar avea acum două variante pentru candidatura la Primăria Capitalei - Cristian Popescu Piedone sau Robert Negoiţă, iar Nicolae Ciucă a răspuns că PNL va desemna un candidat numai după o analiză în Biroul Politic Naţional al partidului.

Totodată, Ciucă a subliniat că liberalii nu-l sprijină pe Nicuşor Dan pentru Primăria Capitalei deoarece PNL este într-o alianţă electorală şi "ar fi absolut de neînţeles" o astfel de opţiune, atât timp cât actualul primar al Bucureştiului nu vrea să fie membru al PNL.

De ce nu este Nicuşor Dan? Pentru că Partidul Naţional Liberal, atât timp cât este într-o coaliţie de guvernare, a reuşit să determine o alianţă electorală pentru europarlamentare şi pentru o mică parte din filialele din judeţele unde avem alianţe electorale locale, ar fi absolut de neînţeles, atât timp cât Nicuşor Dan nu vrea să fie membru al Partidului Naţional Liberal, să avem această alunecare către relevanţa candidaturii sale pentru Primăria Municipiului Bucureşti”, a mai explicat liderul PNL.


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

5 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene