Ciucă, după discuția cu premierul Belgiei, pe tema Schengen: Clarificăm totul cu fiecare țară care vrea să știe mai multe

Ciucă, după discuția cu premierul Belgiei, pe tema Schengen: Clarificăm totul cu fiecare țară care vrea să știe mai multe

Nicolae Ciucă a precizat, după întrevederea cu premierul Belgiei, că România e gata să poarte discuții cu orice stat vrea mai multe clarificări pe tema Schengen, după raportul Comisiei referitor la aspectele tehnice.

Apreciez foarte mult angajamentul dvs. față de Grupul de Luptă NATO dislocat în România. Folosesc acest prilej pentru a exprima recunostința României și a mea personală pentru decizia Franței, Belgiei și Olandei de a trimite militari aici pentru a crește capacitatea de descurajare și apărare a NATO pe flancul estic. Așa cum ați menționat, ne-am întâlnit în aprilie, în România și am avut ocazia de a evalua contextul de securitate din Marea Neagră. Am recunoscut cu acea ocazie că sunt sectoare în care relația noastră bilaterală ar putea dobândi o mai mare consistență”, a precizat premierul Nicolae Ciucă.

Liderul de la Palatul Victoria a vorbit de progrese pe zona energetică. „Am înregistrat deja progrese în această privință, am semnat astăzi Memorandumul de Înțelegere în domeniul nuclear, ca parte a angajamentului nostru, în cadru UE, de a găsi noi surse de energie, chiar dacă vorbim de tranziția la aceste surse, dar ele fac parte din angajamentul nostru de a face tot posibilul pentru a obține independență în proporție de sută la sută de sursele rusești de energie. Este o importantă abordare.Ați menționat deja domeniile pe care le-am discutat. Suntem interesați în dezvoltarea cooperării în ceea ce privește semiconductorii, sunt alocați 500 milioane de euro prin PNRR, cercetării și dezvoltării semiconductorilor, această cooperare bilaterală conferă o mai mare relevanță abordării noastre”, a completat Ciucă.

Tema războiului din Ucraina

Cei doi lideri de guvern au punctat faptul că au vorbit și despre situația Ucrainei. „Am discutat deja despre sprijinul acordat Ucrainei de către România, vă mulțumesc pentru recunoșterea din partea dvs. a acțiunilor de solidaritate și empatie ale cetățenilor români în sprijinul refugiaților ucraineni. Guvernul român a întreprins, la rândul său, acțiuni de reparare și modernizare a infrastructurii în vederea sprijinirii exporturilor ucrainene de cereale spre Europa și nu numai. În această privință, portul Constanța joacă un rol major și suntem interesați să învățăm din experiența portului Anvers legat de toate aceste proceduri de dezvoltare a cooperării în viitor și a capabilităților portului Constanța”, a mai afirmat liderul de la Palatul Victoria.

Reprezentantul României nu a uitat nici de alte probleme stringente ale guvernării de la București, cum este dosarul Schengen. „Sunt și alte domenii de cooperare bilaterală în care putem colabora, dar să vedem această cooperare dezvoltată și implementată, apoi ne putem concentra pe alte oportunități. Vă mulțumesc pentru această întâlnire și pentru sprijinul dvs. în ceea ce privește aderarea României la Schengen și ridicarea MCV –ului, deoarece ne-am dat silința să îndeplinim toate cerințele și standardele tehnice și desigur, dacă este necesar, suntem deschiși să clarificăm totul, pe baza tuturor abordărilor deja existente ale Comisiei și bilateral, cu fiecare țară parteneră din UE care dorește să vadă mai mult decât este menționat în raportul Comisiei”, a conchis Nicolae Ciucă.

Premierul are în aceste zile mai multe întrevederi la Bruxelles, cu șefi de instituții, de la Comisia Europeană și Parlamentul European până la șefia NATO.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale