Ciucă: Este momentul ca România să își ocupe locul în Schengen. Ne-am consolidat profilul de pol de stablitate și securitate

Ciucă: Este momentul ca România să își ocupe locul în Schengen. Ne-am consolidat profilul de pol de stablitate și securitate

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat în cadrul evenimentului organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România cu prilejul Zilei Europei, că România și-a consolidat profilul de pol de stablitate și securitate europeană în regiune și este parte a soluției la provocările de securitate, astfel că este momentul să își ocupe locul în Schengen.  

FOTO Mediafax

„Ne-am consolidat profilul de pol de stablitate si securitate europeană în regiune. România  este parte a solutiei la provocarile de securitate la adresa Uniunii Europene și este momentul acum să își ocupe locul în spatiul Schengen”, a subliniat premierul României, arătând că statul „a continuat, pe parcursul ultimului an, să-și aducă contribuția concretă la securitatea Uniunii Europene și a cetățenilor săi”.

Premierul României a mai completat că „toate instituțiile europene, toate Statele Membre trebuie să își asume responsabilitatea, să respecte Tratatele și să creeze cadrul pentru luarea unei decizii favorabile în acest sens”.

Totodată, șeful Guvernului a subliniat că „traversăm vremuri fără precedent și suntem cu toții conștienți de faptul că agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei pune în pericol nu doar ordinea globală bazată pe reguli, ci și valorile noastre comune, la temelia cărora se află legitimitatea democratică și respectul pentru drepturile fundamentale ale omului”, iar „în astfel de momente, forța acțiunii noastre europene rezidă tocmai în solidaritate și unitate”.

Nicolae Ciucă a amintit și că „într-un moment de răscruce pentru continentul nostru, răvășit de atrocitățile celui de-al doilea Război Mondial”, Robert Schuman afirma că „Europa nu va fi construită dintr-odată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto”, arătând că aceste cuvinte sunt actuale și relevante acum, „când resimțim – după pandemie, în contextul  războiului din Ucraina – cât de importante sunt unitatea și solidaritatea în fapte, în practică, în viața de zi cu zi a fiecărui cetățean european”.

Amintind totodată că mâine vom sărbători și 146 de ani de la proclamarea independenței de stat a României, șeful Guvernului a mai arătat că „apartenența României la UE a adus pentru țara noastră, pentru cetățenii noștri, beneficii de necontestat”.

Creșterea nivelului calității vieții, întărirea legăturilor noastre economice și comerciale cu celelalte state membre și creșterea investițiilor în țara noastră, dezvoltarea de proiecte de cooperare cu partenerii europeni și integrarea într-un spațiu de valori și principii comune definesc, azi, România şi societatea românească”, a mai spus premierul Nicolae Ciucă.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cătălin Bordea s-a răzbunat pe fosta soție după ce a aflat cu cine îl înșela

2 Oana Zăvoranu, declarații cam picante despre amanta lui Alex Ashraf

3 Nici după 50 de ani nu s-a aflat cine e / Povestea bărbatului misterios care a sărit dintr-un avion deturnat, având la el 200.000 USD

4 VIDEO O persoană misterioasă a dat târcoale trupului lui DJ Lalla. Detaliul care ridică semne de întrebare privind decesul

5 Foarte interesante amănunte...