Ciucă, în presa din Spania: Europa este mai sigură cu România în Schengen

Ciucă, în presa din Spania: Europa este mai sigură cu România în Schengen

Premierul României a oferit un interviu unei publicații spaniole, în contextul ședinței comune a Guvernelor României și Spaniei. Nicolae Ciucă susține că reuniunea de astăzi reprezintă un bun prilej pentru a promova noi oportunități economice și comerciale.

Guvernul României și Spaniei se vor reuni, astăzi, într-o ședință comună FOTO: GOV.RO

„Prima întâlnire comună a Guvernelor României și Regatului Spaniei, desfășurată la Castellón, constituie concretizarea Asociației Strategice bilaterale, în vederea împlinirii a zece ani de la asumarea sa politică în 2023. Se confirmă importanța întâlnirii noastre de la Castellón pentru problemele dialogului politic și oportunitatea oficializării mai multor documente bilaterale dedicate consolidării cooperării bilaterale”, a declarat Nicolae Ciucă pentru publicația Larazon.

Premierul României susține că reuniunea guvernelor reprezintă un bun prilej de a promova noi oportunități economice și comerciale pentru România și Spania. Ciucă a pus accent pe relația „bazată pe prietenie și încredere reciprocă, pe dialogul politic substanțial, dinamic și pe abordarea constructivă și deschisă” dintre cele două țări.

„Legăturile noastre sunt și mai strânse datorită comunității românești foarte puternice din țara dumneavoastră, cetățeni fideli ai Statului Spaniol care contribuie la dezvoltarea societății și a economiei Regatului Spaniei. Aproape un milion de români studiază, trăiesc și muncesc în țara lor. Comunitatea românească este bine integrată și foarte activă și, în același timp, este un catalizator pentru dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări. Le mulțumesc cetățenilor spanioli și autorităților pentru primirea călduroasă și integrarea românilor”, a precizat șeful executivului.

Nicolae Ciucă susține că guvernul pe care îl conduce „se străduiește să schimbe cât mai curând lucrurile în bine în țara noastră și să încurajeze cât mai mulți români din străinătate să se întoarcă acasă”.

Aderarea la spațiul Schengen

În ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen, Nicolae Ciucă a explicat pentru publicația spaniolă că România a demonstrat că este „unul dintre cele mai proactive și responsabile state membre în acest domeniu”.

Aderarea României la Schengen nu este doar o dorință cu sprijin foarte puternic din partea cetățenilor români, ci și o obligație politică care decurge din Tratatul nostru de aderare la UE. Exercițiile de evaluare cuprinzătoare a pregătirii pentru implementarea acordului Schengen au confirmat în urmă cu mai bine de 10 ani că România este pregătită să-și asume responsabilitatea ca participant deplin la Schengen. Evaluările din această toamnă au reconfirmat că nivelul de pregătire a fost menținut constant de România. Comunicarea recentă a Comisiei Europene privind extinderea spațiului Schengen cu România, Bulgaria și Croația și evaluările detaliate ale personalului de experți al Comisiei și ale statelor membre care au vizitat recent România constituie o bază solidă pentru o decizie pozitivă, care reconfirmă că nu doar îndeplinim cerințele acordului Schengen, dar că suntem unul dintre cele mai proactive și responsabile state membre în acest domeniu”, a explicat premierul.

Ciucă a accentuat ideea ca Europa va fi mai sigură cu România în Schengen, iar cetățenii și companiilor române au dreptul de a se bucura de toate beneficiile pieței interne.

„Mesajele de sprijin din partea liderilor europeni transmit un semnal clar de sprijin în ceea ce privește extinderea spațiului Schengen. (..) Până acum, o mare majoritate ne susține dorința. Cu toate acestea, întrucât suntem foarte aproape de momentul în care guvernele își prezintă mandatele pentru Consiliul JAI din 8 decembrie, nu aș dori să mă refer la anumite state membre. Ceea ce pot spune clar este că sprijinul puternic al partenerilor noștri - precum Spania - este esențial pentru a mobiliza sprijinul unanim pentru o decizie pozitivă cât mai curând posibil”, a declarat premierul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Foarte interesante amănunte...

4 VIDEO Ultimele imagini cu Putin, la slujba de Paște...

5 O femeie indiană și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o la „relații sexuale împotriva naturii cu orice bărbat, femeie sau animal”