Ciucă: Înzestrarea Armatei va crește, anul viitor, la peste 35% din bugetul Apărării

Ciucă: Înzestrarea Armatei va crește, anul viitor, la peste 35% din bugetul Apărării

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că anul viitor bugetul pentru înzestrarea Armatei Române va crește, urmând să depășească 35% din bugetul Ministerului Apărării.

Premierul Ciucă la celebrarea Zilei Armatei Române FOTO Facebook /Guvernul României

Întrebat dacă România ar putea să vândă în viitor astfel de transportoare blindate Piranha V, care sunt produse şi în România, premierul precizând că este nevoie ca Armata să fie dotată cu mai multe astfel de vehicule blindate.

„Vom fi în măsură să vindem în momentul în care ne vom fi asigurat necesarul pentru Armata Română. Adică, în acest moment, faţă de contractul-cadru, mai avem nevoie de mai multe transportoare decât au fost gândite în programul respectiv, astfel încât să ne asigurăm o capabilitate de mare unitate, tip brigadă, pe care am angajat-o la NATO şi să fie dotată cu transportoare blindate pe roţi. S-a modificat structura. Este nevoie de mai multe transportoare, până ce nu finalizăm şi asigurăm transportoarele necesare pentru această capabilitate nu putem să discutăm de vânzare”, a explicat prim-ministrul.

În ceea ce privește programul de achiziţie al corvetelor, premierul a explicat că din datele pe care le deţine, la ora actuală se poartă „discuţii tehnice”.

„Din păcate, de foarte mult timp acestea se derulează fără să se fi ajuns la un rezultat concret. Ne-am dorit, ne dorim în continuare ca acest program să poată să fie demarat. Este doar o chestiune tehnică la nivelul comisiilor de negociere până când părţile vor conveni să poată să semneze acest contract. Este tot ceea ce ştiu despre stadiul la care se găseşte în acest moment contractul. (...) Eu am sperat încă de acum doi ani de zile ca acest contract să poate să se semneze. Din păcate, au apărut toate aceste probleme legate de criza economică, de creştere a preţurilor la materiale şi echipamente. Presupun că cei care într-adevăr studiază în detaliu care sunt condiţiile din contract să ajungă la final la o concluzie”, a explicat premierul.

Creșterea bugetului Apărării la 2,5% din PIB pentru anul 2023

La începutul anului, liderii politici au anunțat creșterea bugetului Apărării de la 2% la 2,5% din PIB.

„Este foarte clar că, odată cu decizia de a creşte bugetul Apărării la 2,5%, va creşte şi alocarea la componenta de înzestrare. Dacă, până aici, din acel 2% care a fost asumat de către ţara noastră era obligativitatea ca minim 20% să fie destinat pentru înzestrare, am depăşit procentul acesta de 20% până în acest moment. Începând de anul viitor, odată cu această creştere a bugetului, componenta de înzestrare va urca undeva la peste 35%”, a anunțat Nicolae Ciucă într-o conferinţă de presă la sediul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană.

CSAT a aprobat actualiarea Programului „Armata 2040”

De asemenea, membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) au aprobat, în şedinţa de marţi, actualizarea programului „Armata 2040”.

Programul „Armata 2040” urmărește dezvoltarea unor capabilități militare naționale care să asigure îndeplinirea de către statul român a obligației constituționale de apărare a integrității teritoriale a României.

„În contextul deciziei de alocare a 2,5% din PIB pentru Apărare, începând cu 2023, membrii CSAT au concluzionat că există toate premisele pentru realizarea unei structuri de forțe armate cu capacitate de luptă ridicată, dotate cu echipamente moderne, interoperabile cu cele ale aliaților, capabile de a se disloca rapid pe teritoriul național sau pentru sprijinirea aliaților noștri, auto-sustenabile și cu mijloace de protecție multidimensională, cu un sistem de comandă și control flexibil și eficient”, se arată într-un comunicat de presă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu