Ciucă își dă demisia săptămâna viitoare din funcția de premier SURSE

Ciucă își dă demisia săptămâna viitoare din funcția de premier SURSE

Surse din Coaliția de guvernare au precizat pentru „Adevărul” că la în prima parte a săptămânii viitoare Nicolae Ciucă ar urma să-și depună mandatul de premier, în acest weekend fiind negocieri interne privind miniștrii.

Liderii Coaliției FOTO Inquam Photos

În interiorul principalelor partide ale Coaliției vor fi purtate în acest final de săptămână discuții informale despre viitorul guvernării, urmând a fi discuții inclusiv despre portofolii și miniștri, susțin surse din PSD și din PNL.

Oficial, nici PSD, nici PNL nu au mai avansat vreo dată pentru realizarea rocadei premierilor. Însă în interiorul partidelor a început agitația și este așteptată depunerea mandatului de către Ciucă în prima parte a săptămânii viitoare. Surse liberale au precizat că Nicolae Ciucă și Ciolacu ar fi avut și în întrevedere zilele trecute cu președintele Klaus Iohannis.

De altfel, potrivit unor surse liberale, deputații și senatorii au fost anunțați că trebuie să stea toată săptămâna viitoare în București, ceea ce înseamnă pregătirea terenului pentru audieri și învestirea noului Guvern. Sunt necesare cel puțin trei zile - una pentru consultări la Cotroceni, una pentru audieri, iar una pentru votul din plen.

Una din certitudinile noului Guvern este că va fi mai suplu, urmând ca Sportul să treacă la Familie și Tineret, în timp ce Antreprenoriatul va fi inclus în Ministerul Economiei. Un mare semn de întrebare este dacă în Guvernul Ciolacu își va face loc și UDMR.

UDMR, cu un picior în afara guvernării

Relația UDMR cu PSD și PNL e tot mai tensionată, în condițiile în care apar sincope de colaborare parlamentară, iar Uniunea nici nu vrea să cedeze din portofoliile sale, ceea ce duce spre o scoatere inevitabilă a formațiunii de la guvernare.

În ultimele zile, temperatura în Coaliție a crescut, nu doar din cauza revendicărilor din stradă, în condițiile în care Puterea se confruntă cu o grevă generală în Educație, dar și cu proteste ale celor din Sănătate, Apărare, ordine publică și siguranță națională, ci și din cauza relației cu UDMR. Problema colaborării cu UDMR reapare, cu toate că amânarea rocadei premierilor mai calmase spiritele.

La baza neînțelegerilor este, potrivit surselor „Adevărul” din PSD și PNL, „competiția” din Coaliție pentru cine să preia, odată cu rocada premierilor, Ministerul Dezvoltării, în prezent condus de UDMR-istul Cseke Attila. Inițial, doar PNL își manifestase intenția de a ajunge la șefia acestui minister, prin renegocierea protocolului, dat fiind că PSD nu voia să le cedeze Transporturile. PNL a vrut Dezvoltarea încă din noiembrie 2021, dar PSD s-a aliat cu UDMR, iar portofoliul a rămas la Uniune. Însă acum, PSD, în condițiile în care nu va mai avea Transporturile, vrea un minister de priză la aleșii publici și la electorat. Așadar, dacă nu ar avea posibilitatea să inaugureze loturi de autostradă, să poate merge în teritoriu și să arate investițiile făcute de guvernare, dat fiind că Dezvoltarea a dat bani pentru drumuri locale, rețele de apă-canal, rețea de gaze naturale și așa mai departe.

În interiorul UDMR s-a luat decizia ca Uniunea să nu cedeze nici Dezvoltarea, nici Mediul de bunăvoie, susțin surse din cadrul formațiunii maghiare pentru „Adevărul”, iar la schimb să primească Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene . „Cseke Attila a avut pe mână proiecte cu foarte mulți bani pentru comunitățile locale și a reușit să îi împartă de așa natură încât să nu apară discuții, conflicte și să fie probleme în Coaliție. A fost un om al echilibrului. Ce anume îi poate cineva reproșa, ca să nu mai gestioneze Ministerul Dezvoltării, că noi nu știm?”, punctează un lider din conducerea centrală a UDMR.

UDMR consideră că în momentul în care un portofoliu din cele deținute acum de Uniune trece la alt partid al Coaliției, atunci formațiunea nu mai este parte a guvernării, pentru că înțelegerile anterioare nu mai sunt respectate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?