Ciucă: Putem urca în primele 10 locuri în topul celor mai sofisticate economii din lume până în 2030

Ciucă: Putem urca în primele 10 locuri în topul celor mai sofisticate economii din lume până în 2030

Premierul susține că ţara noastră poate urca între primele 10 economii ale lumii până în 2030. Șeful Guvernului s-a întânit cu vicepreședintele IFC, parte a Băncii Mondiale.

Premierul s-a întâlnit cu vicepreședintele IFC FOTO Mediafax

Șeful Executivului român Nicolae Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu Alfonso Garcia Mora, vicepreședintele International Financial Corporation, parte a Grupului Băncii Mondiale, specializată în finanțarea sectorului privat, arată un comuicat de presă transmis de Guvern.

Potrivit sursei citate, „IFC a dezvoltat în România cel mai mare volum de investiții din regiune, plasând țara noastră între primii zece beneficiari la nivel global”, iar cu ocazia întâlnirii, „premierul a mulțumit Băncii Mondiale pentru sprijinul acordat țării noastre în dezvoltarea economică și socială, oferind o contribuție importantă la rezultatele obținute anul trecut, în pofida crizelor multiple traversate”.

Dezvoltarea investițiilor în infrastructură și tranziție energetică

Potrivit analizelor efectuate la nivel guvernamental, investițiile au jucat un rol crucial în creșterea economică înregistrată. Acest lucru ne încurajează să continuăm, alături de partenerii noștri, să încurajăm investițiile, atât cele publice, precum și cele private. Avantajele pe care România le deține includ resursele energetice, forța de muncă bine pregătită și o abordare care respectă investitorii la nivelul Executivului. Țara noastră este, potrivit analizelor Harvard, pe locul 19 în lume în topul celor mai complexe și sofisticate economii și putem urca între primele 10 până în 2030”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.

De asemenea, Guvernul a mai explicat că „fondurile europene, care au depășit nivelul record de 11 miliarde de euro anul trecut, alături de cele peste 80 de miliarde de euro aflate la dispoziția României până în 2029, reprezintă o resursă de dezvoltare esențială, al cărei impact benefic poate fi sporit de instrumentele financiare oferite de IFC, care deja a investit în țara noastră peste 4,7 miliarde dolari. Principalele domenii în care această parte a Grupului Băncii Mondiale este interesată să dezvolte investiții sunt legate de infrastructură, tranziție energetică, reducerea disparităților de dezvoltare între regiuni”.

Finanțare pentru companiile românești și Portul Constanța

„Pentru a accelera ritmul investițiilor și implicit al dezvoltării economice, reprezentantul IFC a transmis disponibilitatea de a oferi cele mai bune practici și mecanisme de valorificare a parteneriatului public-privat, după modele de succes aplicate în alte state dezvoltate. Totodată, a fost evidențiată necesitatea de a oferi finanțare companiilor românești care au nevoie de capital pentru a-și extinde afacerile”, a mai arătat sursa citată.

Premierul Nicolae Ciucă a arătat și „implicarea țării noastre în eforturile globale de sprijinire a Ucrainei în urma declanșării agresiunii militare ruse, inclusiv din perspectiva asigurării lanțurilor de aprovizionare și prin utilizarea infrastructurii naționale pentru facilitarea exporturilor de cereale sau de alte produse din Ucraina. Alături de modernizarea, refacerea sau extinderea rețelelor de transport în acest context, rolul important al Portului Constanța a generat un efort concertat de valorificare a potențialului său. În acest sens, IFC este interesat să contribuie, prin accesarea rețelei globale de experți și actori economici la care este conectată, având ca model funcționarea portului din Singapore”.

„Pentru dinamizarea ritmului de atragere a investițiilor străine în România, care, potrivit estimărilor BNR, ar putea depăși nivelul record de 11 miliarde de euro pentru anul trecut, Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior va fi integrată în efortul comun al Guvernului și al IFC de a accelera dezvoltarea economică a țării pe bază de investiții”, a mai informat Executivul.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a fost posibil? / BBC a venit în România și a descoperit chestii incredibile despre frații Tate

2 Alexandra Stan, din nou aproape goală

3 Duelul eclerurilor. Jamila pierde și a doua fază a procesului cu Laura Laurențiu

4 Frații Tate, „judecați” de CTP: Este o batjocură cruntă pentru România faptul că acești inși au venit aici cu mâna-n chiloți și au ajuns milionari în …

5 „Asta îl excită foarte mult din punct de vedere sexual” / Ce a povestit Sophie, la BBC, despre Andrew Tate