Ciucă transmite felicitări lui Netanyahu pentru noul mandat de premier al Israelului

Ciucă transmite felicitări lui Netanyahu pentru noul mandat de premier al Israelului

Premierul României a subliniat, în mesajul transmis omologului din Israel, „prietenia puternică” dintre cele două state, confirmată de relațiile diplomatice foarte bune.

Premierul României, Nicolae Ciucă FOTO gov.ro

Felicitări Benjamin Netanyahu într-un nou mandat ca prim-ministru al Israelului. Aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru a consolida şi mai mult relaţia noastră bilaterală de 75 de ani, bazată pe cooperarea noastră politică, diplomatică şi sectorială excelentă, valorile noastre comune şi prietenia puternică româno-israeliană”, este mesajul postat de Ciucă pe pagina de Twitter a Guvernului.

Benjamin Netanyahu a depus, joi după-amiază, jurământul ca prim-ministru al Israelului , după ce guvernul său, cel mai de dreapta din istoria ţării, a fost votat de Parlament.

Netanyahu a depus jurământul la câteva minute după votul Knessetului în favoarea noului său guvern, format din Likud (dreapta), două formaţiuni ultraortodoxe şi trei de extremă dreapta. Guvernul a fost aprobat cu 63 de voturi din 120.

Șeful PSD, reacție după învestirea lui Netanyahu

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, îl felicită pe Benjamin Netanyahu pentru noul mandat de prim-ministru al Israelului, arătând că această ţară este "un prieten şi un partener special al României".

„Felicitări Benjamin Netanyahu pentru noul dumneavoastră mandat ca prim-ministru al Israelului. Contez pe sprijinul dumneavoastră pentru a duce acele bune relaţii dintre ţările noastre la un nivel superior. Israelul este un prieten şi partener special al României!", a scris Ciolacu, joi, pe Twitter.

O apropiere de administrația Netanyahu a avut loc mai ales în perioada Guvernului Dăncilă, mai ales după ce fosta șefă a Guvernului a făcut promisiuni legate de recunoașterea drept capitală a Israelului a Ierusalimului, o decizie care a luat la acea vreme prin suprindere mai multe zone ale politicii de la București.

Mesajele administrației americane

Secretarul american de stat Antony Blinken a atras atenţia duminică asupra faptului că Statele Unite se vor opune creării de către noul guvern israelian condus de Benjamin Netanyahu a unor noi colonii în Cisiordania ocupată şi i-a cerut acestuia să respecte „principiile democratice fundamentale“, făcând aici referire la „drepturile persoanelor LGBT+“.

Vom continua de asemenea să ne opunem fără echivoc oricărei acţiuni care pune în pericol soluţia a două state, mai ales extinderea coloniilor, măsuri în vederea anexării Cisiordaniei, perturbarea statu quo-ului istoric al locurilor sfinte, demolările şi expulzările, precum şi incitarea la violenţă'', a indicat şeful diplomaţiei americane, într-o intervenţie în cadrul grupului progresist american pro-Israel J Street, relatează AFP, citată de Agerpres.

În intervenţia sa Blinken l-a felicitat totuşi pe Netanyahu, ale cărui relaţii cu SUA au fost adesea tensionate în precedentele sale mandate de premier. Dar „vom judeca guvernul (israelian) pe baza politicilor sale şi nu pe cea a personalităţilor individuale'', a adăugat el, menţionând de asemenea că administraţia preşedintelui american Joe Biden va lucra „fără răgaz“ pentru a menţine un „orizont de aşteptare“ în vederea creării unui stat palestinian“.

Angajat în negocierile guvernamentale, Netanyahu a semnat un acord de coaliţie cu una dintre cele trei formaţiuni de extremă-dreapta, „Sionismul religios“, care a obţinut în Ministerul Apărării un post cheie în domeniul colonizării în Cisiordania, iar liderul acestei formaţiuni, Bezalel Smotrich, într-un comunicat comun cu Netanyahu şi-a menţionat intenţia de a „dezvolta colonizarea“.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 „Era imposibil de dresat” / Posibilul vicepreședinte al lui Donald Trump recunoaște că și-a ucis câinele

4 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990

5 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!