CJUE: Belgia a încălcat legislaţia UE în cazul extinderii duratei de funcţionare a centralelor nucleare

CJUE: Belgia a încălcat legislaţia UE în cazul extinderii duratei de funcţionare a centralelor nucleare

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis luni că Belgia a încălcat legislaţia comunitară prin faptul că nu a realizat un studiu de impact asupra mediului înainte de a prelungi durata de funcţionare a două centrale nucleare, dar a precizat că acestea nu trebuie în mod obligatoriu să fie închise, transmite dpa.

Decizia vizează cele patru reactoare de la centralele nuclearo-electrice Doel 1 şi Doel 2, situate în apropiere de oraşul flamand Antwerpen (Anvers, în franceză). Belgia a luat în 2003 măsura de renunţa la energia nucleară, dar în 2015 a făcut o excepţie pentru a permite funcţionarea celor două centrale menţionate până în 2025.

Organizaţiile pentru protecţia mediului au ridicat obiecţii, susţinând că decizia fusese luată fără a realiza evaluări privind posibilele efecte asupra mediului, în conformitate cu legislaţia UE.

Ulterior, Curtea Constituţională a Belgiei a predat acest caz către CJUE.

În luna noiembrie, avocatul general al CJUE a opinat că ar fi trebuit realizat un studiu de impact asupra mediului, dar a menţionat că există alte variabile care pot justifica decizia de a extinde durata de funcţionare a centralelor nucleare.

Judecătorii CJUE au susţinut luni, prin decizia lor, această opinie, ajungând la concluzia că respectivul studiu de impact încă poate fi realizat pentru a reglementa proiectul. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Premieră la Iași / Amanta cere daune morale de la soţie

2 Așa o fi?

3 Imaginea asta zace în căpuțul multor românași...

4 Bă, ești nebun? / „Metoda rugăciunilor”, tactica prin care o bandă de „valori” a jefuit zeci de temple budiste d…

5 Fabrica de pitici pe creier a României / Păreloloaga Carmen Tănase, noi declarații imbecile despre vaccinați