CJUE: Belgia a încălcat legislaţia UE în cazul extinderii duratei de funcţionare a centralelor nucleare

CJUE: Belgia a încălcat legislaţia UE în cazul extinderii duratei de funcţionare a centralelor nucleare

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis luni că Belgia a încălcat legislaţia comunitară prin faptul că nu a realizat un studiu de impact asupra mediului înainte de a prelungi durata de funcţionare a două centrale nucleare, dar a precizat că acestea nu trebuie în mod obligatoriu să fie închise, transmite dpa.

Decizia vizează cele patru reactoare de la centralele nuclearo-electrice Doel 1 şi Doel 2, situate în apropiere de oraşul flamand Antwerpen (Anvers, în franceză). Belgia a luat în 2003 măsura de renunţa la energia nucleară, dar în 2015 a făcut o excepţie pentru a permite funcţionarea celor două centrale menţionate până în 2025.

Organizaţiile pentru protecţia mediului au ridicat obiecţii, susţinând că decizia fusese luată fără a realiza evaluări privind posibilele efecte asupra mediului, în conformitate cu legislaţia UE.

Ulterior, Curtea Constituţională a Belgiei a predat acest caz către CJUE.

În luna noiembrie, avocatul general al CJUE a opinat că ar fi trebuit realizat un studiu de impact asupra mediului, dar a menţionat că există alte variabile care pot justifica decizia de a extinde durata de funcţionare a centralelor nucleare.

Judecătorii CJUE au susţinut luni, prin decizia lor, această opinie, ajungând la concluzia că respectivul studiu de impact încă poate fi realizat pentru a reglementa proiectul. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”