Climă: Alianță a statelor New York, California și Washington

Climă: Alianță a statelor New York, California și Washington

Guvernatorii democrați ai statelor New York, California și Washington au anunțat joi că formează o "alianță pentru climă", după decizia președintelui Donald Trump de a se retrage din Acordul de la Paris, scrie AFP.

Cele trei state, care reprezintă aproape o cincime din populația SUA și peste o cincime din PIB american, "sunt hotărâte să atingă obiectivul american de reducere cu 26% până la 28% a emisiilor de gaze cu efect de seră" în raport cu 2005, a subliniat guvernatorul de New York, Andrew Cuomo, într-un comunicat.

"Decizia periculoasă a Casei Albe de a se retrage din Acordul de la Paris are repercusiuni dramatice nu doar pentru Statele Unite, ci și pentru planetă. Această administrație abandonează rolul său de lider și se pune în situație pasivă în raport cu alte țări în lupta împotriva schimbărilor climatice", a acuzat el.

"Președintele a spus deja că schimbările climatice sunt o glumă, ceea ce este exact contrariul celor susținute de toți oamenii de știință și de opinia internațională", a afirmat la rândul său guvernatorul Californiei, Jerry Brown, citat în același comunicat.

"A nega realitatea nu este o strategie, nici pentru America, nici pentru nimeni. Dacă președintele se arată indiferent în legătură cu această activitate umană fundamentală, atunci California și celelalte state trebuie să preia conducerea", a adăugat el.

"Sunt mândru să mă asociez celorlalți guvernatori pentru ca lipsa de acțiune a Washingtonului să dea peste o acțiune fermă din partea statelor", a indicat la rândul său guvernatorul de Washington, Jay Inslee.

Alianța lor urmează să servească drept "forum pentru a susține și consolida programele existente împotriva schimbărilor climatice, a promova schimbul de informații și cele mai bune practici și a pune în aplicare noi programe de reducere a emisiilor de carbon venind din toate sectoarele economice", potrivit comunicatului.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 Cifre care par ireale, dar sunt adevărate. Cum o fi să ai peste 2 milioane de euro în 45 de conturi, ca șef de secție la Sf. Pantelimon?