Cluj: Câteva sute de persoane au cerut demisia Avocatului Poporului, Victor Ciorbea

Cluj: Câteva sute de persoane au cerut demisia Avocatului Poporului, Victor Ciorbea

Câteva sute de clujeni, în special tineri, au protestat, miercuri seară, față de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, cerând demisia acestuia pentru decizia sa de a sesiza Curtea Constituțională cu privire la prevederea din Legea 90/2001 referitoare la faptul că persoanele condamnate penal nu pot fi membri ai Guvernului.

Protestatarii s-au adunat în zona centrală a orașului și au scandat "Demisia!" și "Jos Ciorbea!". De asemenea, ei au purtat pancarte cu mesaje împotriva lui Victor Ciorbea.

"Cred că e de datoria noastră, a cetățenilor, să atragem atenția ori de câte ori are loc un derapaj, au loc atacuri la adresa statului de drept. (...) Mesajul nostru e adresat întregii clase politice, anume că societatea civilă nu tolerează niciun derapaj de la respectarea legilor și o să ieșim în stradă ori de câte ori e nevoie să le taxăm abuzurile", a spus, la portavoce, unul dintre protestatari.

Protestatarii s-au adunat în Piața Unirii din Cluj, ca urmare a apelurilor lansate pe rețelele de socializare, iar apoi au făcut un tur prin zona centrală a orașului.

"Miercuri, 11 ianuarie de la ora 18, ne vedem în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Ieșim în stradă pentru a cere demisia lui Victor Ciorbea din funcția de Avocat al Poporului după decizia acestuia de a ataca legea 90/2001 la Curtea Constituțională, lege care interzice persoanelor condamnate penal să ocupe funcția de premier al României. E revoltător și inadmisibil simplul fapt că am ajuns să 'discutăm' despre posibilitatea ca într-o țară europeană, o persoană condamnată penal să poată ocupa cele mai importante funcții de conducere ale statului. Integritatea nu e negociabilă, iar respectarea legii 90 cu atât mai puțin. Să fie clar pentru toată clasa politică: Societatea civilă nu va accepta erodarea respectului față de lege și atacuri la adresa statului de drept", se arată în apelul de pe rețelele de socializare.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunțat, săptămâna trecută, că va sesiza Curtea Constituțională cu privire la Legea 90/2001, conform căreia pot fi membri ai Guvernului persoanele care nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate.

În privința argumentelor aduse în sesizarea către CCR, Ciorbea a spus: "Sunt argumente beton, în sensul soluției pe care o voi da. Veți vedea câte texte din Constituție, din diverse convenții internaționale sunt încălcate".

Întrebat care este scopul acestei sesizări, el a arătat că "scopul esențial este acela de a asigura o legislație normală, firească și asigurarea echilibrului între puterile statului". El a negat că ar fi discutat cu președintele PSD, Liviu Dragnea, despre acest subiect.

AGERPRES / (A — autor: Marius Septimiu Avram, editor: Marius Frățilă, editor online: Evelin Ceciu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cruzime fără margini a comandanților ruși

2 „Atamanul și-a părăsit calul și nevasta pentru aventură, dar s-a întors acasă corect”

3 Alertă în lumea interlopă! Se pregătește răzbunarea morții lui Emi Pian, șeful clanului Duduienilor?

4 Peste 100 de soldaţi ai Gărzii Naționale a Rusiei, armata privată a lui Vladimir Putin, concediați după ce au refuzat să lupte ăn Ucraina!

5 Ursul-fantomă din Iași „rupe internetul”