Cluj: Orban Viktor a participat la câteva evenimente dedicate împlinirii a 500 de ani de la Reforma protestantă

Cluj: Orban Viktor a participat la câteva evenimente dedicate împlinirii a 500 de ani de la Reforma protestantă

Premierul Ungariei, Orban Viktor, a sosit sâmbătă la Cluj-Napoca, pentru o vizită de două zile, el participând la câteva evenimente dedicate împlinirii a 500 de ani de la Reforma protestantă și la inaugurarea unui muzeu.

La manifestările de sâmbătă au participat peste 1.000 de persoane, printre care 500 de preoți și episcopii reformați din Bazinul Carpatic.

Premierul a participat sâmbătă, de la ora 11,00, la o slujbă oficiată de episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal Kato Bela, în Biserica Reformată Centrală din Cluj.

Biserica, o ctitorie veche de peste 500 de ani a regelui Matei Corvin, a fost neîncăpătoare pentru enoriașii veniți să asiste la eveniment. Mulți dintre aceștia au asistat la slujbă de afară, unde în fața bisericii au fost montate bănci și un ecran, pe care a fost transmisă în direct ceremonia religioasă.

După slujbă, premierul Orban Viktor a parcurs pe jos, prin centrul orașului Cluj-Napoca, într-un cortegiu format din câteva sute de persoane, printre care episcopi și preoți reformați, distanța de câteva sute de metri, de la Biserica Reformată până la Institutului Protestant Teologic, unde a asistat la o festivitate organizată cu ocazia renovării acestuia. În cadrul evenimentului au luat cuvântul atât premierul, cât și președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Ulterior, cei prezenți au participat la un alt eveniment, dedicat inaugurării Muzeului Reformat din Transilvania. Cu această ocazie a fost dezvelit și bustul lui Szasz Domokos, episcop reformat care a trăit în secolul al XIX.

Premierul Ungariei a fost însoțit de-a lungul întregii zile de președintele UDMR Kelemen Hunor, la evenimente participând și europarlamentarul Tokes Laszlo, vicepreședintele CJ Cluj, Vakar Istvan, fostul viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, Horvath Anna, parlamentari de Cluj ai UDMR, precum și personalități ale vieții academice sau culturale de etnie maghiară.

Premierul Ungariei se va afla și duminică în Cluj, unde, de la ora 11,00 participă la sfințirea bisericii reformate din Florești.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce face fosta soţie a lui Mihai Neşu, la șapte ani de la divorț

2 Uff, găina bătrână se screme să pară „bună”...

3 Conspirația tăcerii / Cine este femeia care a accidentat mortal două fete în București și a fost lăsată în liber…

4 Într-un gest fără precedent, toți europarlamentarii români cer șefei Comisiei mai multe posturi pentru români …

5 ULTIMA ORĂ Grave nereguli în calculul pensiilor militare: unele pensii din MAI sunt prea mari, cele din MApN s…