Cluj: Școala de agenți de poliție organizează un nou examen de admitere; deficitul de personal a ajuns la aproximativ 20% la IPJ

Cluj: Școala de agenți de poliție organizează un nou examen de admitere; deficitul de personal a ajuns la aproximativ 20% la IPJ

Deficitul de personal la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj este de aproximativ 25% în rândul ofițerilor și de 17% în rândul polițiștilor, după pensionările care au avut loc în ultima vreme.

Foto: (c) Simion MECHNO / Arhiva AGERPRES

Reprezentanții IPJ Cluj și cei ai Școlii de Agenți de Poliție "Septimiu Mureșan" din Cluj-Napoca au anunțat, miercuri, înt-o conferință de presă, organizarea unui nou examen de admitere, care va avea loc în luna ianuarie 2018.

Potrivit adjunctului IPJ Cluj, comisarul șef Constantin Ilea, este pentru prima dată când examenul de admitere la școala de poliție este organizat în ianuarie.

"Este una dintre măsurile principale ale MAI pentru reducerea deficitului de personal și, dacă vreți, avem o premieră, nu a mai fost niciodată admitere în luna ianuarie", a spus Ilea.

Numărul locurilor scoase la concurs, pentru toate cele trei școli de agenți de poliție din țară, este de 1.880, dintre acestea 300 sunt pentru școala din Cluj, unde, de obicei, numărul locurilor destinate unei noi promoții era de 150, iar 1.530 pentru școala de agenți "Vasile Lascăr" de la Câmpina. Alte 280 de locuri sunt destinate școlii de pregătire a agenților de poliție de frontieră "Avram Iancu" din Oradea.

"Deficitul general, ținând cont de faptul că noi avem acum agenți, ofițeri, personal contractual și ținând cont și de faptul că s-a încadrat promoția anterioară, avem un deficit de aproximativ 17% pe polițiști. Și avem un deficit de 26% la ofițeri", a declarat șeful serviciului de Resurse Umane al IPJ Cluj, Paula Bob.

Aceasta a adăugat că, în ceea ce privește polițiștii, cea mai mare nevoie de oameni este în cadrul structurilor de Ordine publică, unde există 117 posturi vacante, pentru județul Cluj.

"Explicația este naturală, de acolo au plecat cei mai mulți în pensie, din zona aceea, deci nu cred că există o fugă de zona de stradă", a precizat Constantin Ilea.

La rândul său, comisarul de poliție Alice Popa, care este purtătorul de cuvânt al școlii din Cluj, a explicat că noua generație de agenți de poliție va fi pregătită într-o perioadă de doar 9 luni, față de doi ani, cât era în mod normal stagiul de școlarizare, iar programa va fi ușor concentrată, în sensul că în trei zile din cinci tinerii vor avea câte opt ore în loc de șase.

În mod normal, costurile cu pregătirea unui viitor agent de poliție se ridică la 7-8.000 de lei pe an.

"Nu știu să spun după această reducere, dar erau undeva la 7-8.000 de lei pe an. Trebuie să ținem cont de faptul că, până acum, perioada de școlarizare era de doi ani. În acest cost este inclusă cazarea, masa, echiparea, rechizitele, pe perioada practicii au anumite drepturi, pe perioada studiilor au soldă, nu este o valoare foarte mare, dar... Totul este gratuit și, pe lângă acestea, beneficiază și de mici remunerații, în funcție și de funcția pe care o dețin, unii sunt șefi de clasă, elevi cu funcții manageriale", a spus Alice Popa.

Perioada de recrutare a tinerilor se va încheia în 5 decembrie, iar examenele vor avea loc în ianuarie 2018, urmând ca la finalul lunii elevii să înceapă cursurile.

AGERPRES / (A — autor: Elena Stanciu, editor: Irina Poenaru)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Un jandarm sibian de 43 de ani, coronasceptic, a murit după ce s-a infectat / Căpitanul Ionuț Câmpean, acum câte…

2 S-a ținut de cuvânt! Bolojan a tăiat joi jumătate din posturile de la CJ Bihor și desființează trei structuri …

3 FOTO Priviți unde și-a parcat mașina Nicușor Dan în prima zi de Primar General al Capitalei

4 VIDEO Primul Guvern USL s-a făcut în Dubai, pe marginea piscinei hotelului Atlantis / Scheletele lui Ponta și Gh…

5 Informație / Ludovic Orban nu va mai fi desemnat să formeze un nou guvern după alegerile din 6 decembrie