CNA: Antena 1 - amendată cu 100.000 de lei pentru abateri de la prevederi privind protecţia minorilor

CNA: Antena 1 - amendată cu 100.000 de lei pentru abateri de la prevederi privind protecţia minorilor

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis amendarea postului Antena 1 cu 100.000 de lei pentru abateri de la prevederi privind protecţia minorilor în emisiunea ''Acces direct''.

CNA a analizat în şedinţa de marţi rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate, ca urmare a numărului mare de reclamaţii primite la Consiliu pentru modul în care Antena 1 a prezentat "serialul Vulpiţa" în cadrul emisiunii "Acces direct".

Monitorizarea a cuprins 17 ediţii ale emisiunii, difuzate în perioada 13 ianuarie - 6 februarie, la care au participat ca invitaţi Veronica, zisă Vulpiţa, şi Viorel Stegaru din judeţul Vaslui, potrivit unui comunicat al CNA.

CNA a constatat încălcarea de prevederi din Legea audiovizualului conform cărora "difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective", raportat la prevederi din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Potrivit acestora, responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu mai multe criterii, printre care acela referitor la psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor.

De asemenea, CNA a stabilit că nu au fost respectate prevederi potrivit cărora nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă: violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat sau cu un grad mare de intensitate sau gravitate; scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscen; persoane în ipostaze degradante, chiar dacă acestea şi-au dat acordul.

Alte prevederi încălcate stipulează că nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la demnitate, la propria imagine şi la respectarea vieţii private, aşa cum acestea sunt recunoscute şi ocrotite de Codul civil; simpla invocare a acordului prealabil al persoanei nu poate justifica încălcarea drepturilor şi libertăţilor altor persoane, ordinea publică sau bunele moravuri şi nici nu poate înlătura răspunderea furnizorului de servicii media audiovizuale pentru conţinutul programului, prevăzută la art. 3 al Legii audiovizualului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria