CNA: Realitatea Plus - amendă 10.000 de lei, din cauza încălcării legislaţiei în domeniul informării corecte

CNA: Realitatea Plus - amendă 10.000 de lei, din cauza încălcării legislaţiei în domeniul informării corecte

Postul de televiziune Realitatea Plus a fost sancţionat, marţi, de Consiliul Naţional al Audiovizualului cu o amendă de 10.000 de lei, din cauza încălcării legislaţiei audiovizuale în domeniul informării corecte a publicului prin vehicularea unor informaţii referitoare la aşa-zisa "luare în posesie a Transilvaniei".

Decizia, aprobată în unanimitate de membrii CNA prezenţi, a fost propusă de Orsolya-Eva Borsos, care a afirmat că, în emisiunea "Realitatea românească", difuzată pe 17 ianuarie, Realitatea Plus a încălcat articolul 64, alin. 1 lit. a şi b din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Potrivit CNA, în cadrul emisiunii, moderată de Octavian Hoandră, s-au vehiculat informaţii referitoare la aşa-zisele retrocedări ale unor proprietăţi din România către urmaşii "grofilor" din Transilvania sau către "criminali de război care au participat la masacrele din Transilvania de Nord", iar, în opinia participanţilor, la baza cerinţelor de retrocedare ar fi, de fapt, dorinţa Ungariei de a dobândi Transilvania.

"În emisiune se spune că judecători corupţi au dat 80% din teritoriul Transilvaniei. Pentru dovezi nu a fost timp. Având în vedere gravitatea acuzaţiilor m-aş duce la 10.000", a spus Orsolya-Eva Borsos.

În opinia lui Radu Herjeu, "nu abordezi acest tip subiect decât cu nişte istorici foarte buni, care să-ţi vină cu argumente, cu documente istorice, să poţi să ai o discuţie aplicată".

"Eu sunt curios ce înţeleg telespectatorii dumneavoastră dintr-o astfel de emisiune în care toţi vorbesc unul despre altul. Vă spun eu. După această emisiune, ei au rămas cu această idee: 'Bă, iar ne fură ăştia! Bă, n-au reuşit să ne-o fure, mă, nici la Revoluţie cu Tokes, acum le-o dă înapoi judecătorul că cică a pus el o virgulă şi în loc de 60 de hectare le-a dat 60.000, mă, sau în loc de 6.000 le-a dat 60.000, că a mutat el virgula mai încolo'. Oricine se uita acolo vedea că sunt dosare false. Nu cred că e cineva care să conteste posibilitatea ca anumite dosare să fie rezolvate prin corupţie. Nu e un secret că s-au retrocedat nu numai la unguri. Dar, nu se face acest lucru la televiziune, decât dacă vii cu hârtii. (...) Daţi-mi mie dovezile pe care le are şi promit că fac eu plângere penală împotriva judecătoarei care a dat Transilvania ungurilor pe bază de corupţie", a spus Herjeu.

Reprezentantul postului a afirmat că "accentul s-a pus strict pe cei care au obţinut retrocedări de la statul român". "Avocaţii din platou susţin că au dovezile necesare", a precizat acesta.

Codul de reglementare a conţinutului audiovizual stipulează, la art. 64 - (1) că, "în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă". AGERPRES/(A - autor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruştei)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 BRRR! / „Dacă va atinge țărmul, va fi o situație conform articolului 5”

2 „Câinele turbat” despre Armata Rusiei: „Stupidă din punct de vedere operațional” și „incompetentă tactic”.

3 Noi detalii despre românca ucisă de rechin în Egipt

4 Cum a găsit CNSAS documentele olografe care au dovedit că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea

5 VIDEO Priviți, „dihăniile HIMARS” au început să facă diferența pe câmpul de luptă în favoarea Ucrainei