CNAS solicită responsabilitate din partea medicilor de familie

CNAS solicită responsabilitate din partea medicilor de familie

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) consideră regretabilă decizia unor organisme ale medicilor de familie de a îndemna la nesemnarea actelor adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară aflate deja în derulare cu casele de asigurări de sănătate.

Potrivit unui comunicat al CNAS, interesul pacienţilor este primordial, iar anunţarea unei asemenea intenţii, ca "mijloc de presiune" în cursul unor negocieri, induce "nelinişti nejustificate" practic întregii populaţii a României.

"Conducerea instituţiei a avut mai multe runde de discuţii cu reprezentanţii medicilor de familie, în urma cărora s-au convenit numeroase modificări ale proiectului Contractului-cadru ce va reglementa condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2018. Totodată, proiectul bugetului CNAS pentru anul viitor, aflat în prezent în dezbaterea Parlamentului, prevede o majorare cu peste 17% a fondurilor alocate asistenţei medicale primare faţă de anul în curs, acesta fiind domeniul de asistenţă medicală cu cea mai mare creştere de finanţare. Conform proiectului, veniturile cabinetelor de medicină de familie vor creşte în medie cu procentul menţionat, urmând să ajungă în total la aproape 2 miliarde lei", relevă comunicatul.

Potrivit acestuia, circa 70% dintre măsurile discutate cu reprezentanţii medicilor de familie au fost incluse în proiectul noului Contract-cadru.

CNAS declară că va căuta căi de soluţionare şi a propunerilor rămase încă în prezent în discuţie şi că pentru cele care nu ţin de competenţa instituţiei va face demersuri de comunicare interinstituţională.

"Printre noutăţile prevăzute de proiectul noului Contract-cadru se numără liberul acces al asiguraţilor la medicamente compensate şi investigaţii paraclinice la oricare farmacie, respectiv laborator de pe teritoriul ţării, precum şi debirocratizarea procesului de contractare a serviciilor medicale, prin renunţarea completă la documentele pe hârtie. De altfel, aproape toate măsurile de debirocratizare discutate au fost incluse în proiectul actului normativ menţionat. CNAS îşi exprimă în continuare convingerea că numai prin dialog şi colaborare între partenerii contractuali se îndeplineşte misiunea asumată atât de instituţie, cât şi de membrii SNMF şi FNPMF de a asigura serviciile medicale atât de necesare asiguraţilor", se arată în comunicat.

Preşedintele CNAS, Laurenţiu Teodor Mihai, a spus că dialogul este singura cale de rezolvare a problemelor, nu poziţiile de forţă, de aceea îi invită la responsabilitate pe medicii de familie, astfel încât pacienţii să nu fie lăsaţi să sufere, conform sursei citate.

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie au anunţat că, începând cu 3 ianuarie 2018, cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, ca urmare a nesemnării actelor adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate judeţene.

"În locul unei creşteri a procentului alocat asistenţei medicale primare de la 5,77% la 10% din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, administrat de CNAS, proiectul de buget pentru anul 2018 aflat în acest moment în dezbatere în Parlamentul României prevede o stagnare la 5,8%. Cei responsabili de reglementările din sistemul de sănătate şi de asigurarea unei finanţări corecte a segmentului de asistenţă medicală primară dovedesc o disponibilitate extrem de redusă de a modifica ceva consistent", a menţionat SNMF. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Voi știți cine e marmota asta?

2 Uite o chestie interesantă despre patronul Digi

3 VIDEO Interlopul Armin Bitzy i-a luat gâtul cămătarului Gabi „Șef" în fața unor copii care se jucau

4 Sechestrată și umilită în casa unui judecător

5 Așa o fi?