CNN: Anunțurile publicitare ruse pe Facebook erau destinate statelor-cheie, câștigate de Trump

Anunțurile publicitare plătite pe Facebook din conturi false erau operate probabil din Rusia și au vizat în special Michigan și Wisconsin, două state cruciale pentru victoria electorală a președintelui american Donald Trump, a dezvăluit miercuri CNN, citat de agențiile de presă EFE și Reuters.

Aceste anunțuri au vizat grupuri demografice cheie în ambele state și au folosit mesaje de dezbinare, inclusiv încurajarea sentimentului antimusulman, potrivit unor surse anonime citate de CNN.

Michigan și Wisconsin au fost esențiale pentru triumful lui Trump în Colegiul Electoral, ai cărui reprezentanți l-au desemnat pe republicanul Donald Trump drept câștigător al alegerilor prezidențiale din Statele Unite.

Trump s-a impus în noiembrie trecut în fața contracandidatei sale democrate Hillary Clinton, câștigând 10.700 de voturi la Michigan și 22.748 voturi în Wisconsin.

Facebook a dezvăluit luni că aproximativ 10 milioane de persoane din Statele Unite au vizualizat cel puțin unul dintre cele peste 3.000 de anunțuri politice plătite în rețeaua socială prin conturi false, probabil operate din Rusia în ultimii doi ani.

Potrivit Facebook, 44% dintre cele peste 3.000 de anunțuri au fost vizualizate înainte de alegerile prezidențiale din SUA din 8 noiembrie, iar celelalte 56%, ulterior.

De asemenea, rețeaua socială apreciază că un sfert din aceste anunțuri nu au ajuns la niciunul dintre utilizatorii săi.

Facebook a declarat recent că din 470 de conturi false, probabil operate din Rusia, au fost virați aproximativ 100.000 de dolari pentru a posta mai mult de 3.000 de anunțuri politice în aceasta rețea socială în ultimii doi ani.

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a transmis informații despre aceste conturi și anunțuri procurorului special Robert Mueller, care conduce ancheta federală privind presupusa ingerință a Rusiei în alegerile din SUA și presupusele contacte dintre echipa de campanie a lui Donald Trump și Kremlin.

Pe de altă parte, Twitter a anunțat săptămâna trecută închiderea a 201 de conturi care ar avea legătură cu aceiași operatori ruși care au publicat mii de anunțuri politice pe Facebook.

Potrivit anchetatorilor, echipa lui Mueller, ca și cea a Congresului american trebuie să descifreze modul în care operatorii ruși au folosit Facebook, Google, Twitter și alte rețele sociale în încercarea de a semăna dezbinare și dezinformare în timpul cursei pentru fotoliul de la Casa Albă.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMĂ ORĂ Premierul confirmă interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul de stat!

2 SURSE Jaf la drumul mare! Peste 9000 de piloși PSD inventariați până acum în ministere și agențiile guvernamen…

3 Băsescu închide subiectul Năstase la Cotroceni: A fost un truc. Iohannis nu-l iubește, dar a vrut să dea un se…

4 HOPA! Ministrul Economiei o face muci pe Firea și spune că bate câmpii în privința termoficării! Frate, de und…

5 Firea, despuiată public de Orban și Tăriceanu, scoate flăcări pe nas la Antena 3! Bine, n-a uitat să spună că …

recomandări

Te ia DNA: Sorin Oprescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Aproape aș locui în casa asta în stil gotic