CNN: China, la granița dintre triumfalism și un nou val de infectări. Beijingul anunță victoria, restul Asiei se pregătește de al doilea val

CNN: China, la granița dintre triumfalism și un nou val de infectări. Beijingul anunță victoria, restul Asiei se pregătește de al doilea val

În Wuhan, orașul din centrul Chinei din care a originat pandemia de coronavirus, starea de spirit a fost una triumfului în timpul acestei săptămâni, după ce locuitorii metropolei au ieșit, pentru prima oară din carantină. Experții și specialiștii au avertizat, constant, însă pericolul nu a trecut nici pe de parte, iar China se află la granița dintre recuperare și un nou val de cazuri de coronavirus, relatează CNN.

Sentimentul triumfalist a fost reflectat și în media de stat – orașul care cândva caracteriza eșecul Chinei în a limita răspândirea coronavirusului, acum simoblizează recuperarea, într-un contrast puternic cu haosul care domină acum întreaga lume.

„Ca un phoenix, Wuhan revine din carantina întunecată într-o primavară caldă” este titlul unui ziar controlat de puterea politică de la Beijing, în timp ce alte publicații vorbesc despre revenirea la normal în Wuhan și alte orașe din China, precum și despre o creștere a numărului de nunți.

Dar sub această fațadă de siguranță de sine, apar semnele îngrijorării care se simt și în restul Asiei – recuperarea e posibil să nu fie permanentă, un nou val de infectări ar putea să apară, iar carantina generalizată, moarte și suferința care vor urma după ar putea să vină mai repede decât se așteaptă oamenii.

În afara Chinei, alte țări din Asia sunt încă precaute. Singapore a anunțat, vineri, 287 noi cazuri de coronavirus, cea mai mare creștere de când a început pandemia. Dintre acestea doar trei cazuri au fost importate, restul fiind locale, ceea ce sugerează o nouă izbucnire majoră a epidemiei.

La începutul săptămânii, autoritățile din oraș au anunțat că sunt interzise adunările sociale până în 4 mai, iar pedepsele pentru cei care încalcă restricțiile sunt draconice. Și Hong Kong a cunoscut o nouă creștere similară a numărului de cazuri după ce și-a relaxat restricțiile. Imediat după, restricțiile au fost din nou puse în aplicare, iar autoritățile le-au cerut oamenilor să fie și mai riguroși în practicarea distanțării sociale.

Coreea de Sud, țara lăudată pentru răspunsul său extrem de eficient la pandemie, nu își asumă riscurile la care se supune China. Joi, unul dintre responsabilii pentru Sănătate din Coreea au prelungit toate restricțiile, în ciuda unei scăderi semnificative a numărului de cazuri și a faptului că epidemie a fost pusă sub control.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Ea i-a „spart mațele” lui Bendeac!

2 Așa arată sfidarea României...

3 „Din peste 850 de milioane de dolari, în 1990 când a fost lichidată ICE Dunărea s-au găsit 20 de dolari”

4 Priviți ce urgie e în Marea Britanie! Meteorologi: Condițiile sunt "terifiante"

5 Emilia Şercan / Dîncu este această lumină securistică care petrecea după-amiezile la vilele SRI cu Dragnea şi G…