CNN: Războiul din Ucraina atinge un moment crucial care ar putea determina rezultatul pe termen lung

CNN: Războiul din Ucraina atinge un moment crucial care ar putea determina rezultatul pe termen lung

Acest moment crucial ar putea forţa statele occidentale să ia o decizie dificilă, în condiţiile în care acestea au oferit deja sprijin pentru Ucraina cu un cost în continuă creştere pentru propriile economii şi pentru stocurile naţionale de arme.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, este pregătit să abordeze miercuri noua situaţie în faţa unui grup de lucru format din aproape 50 de ţări. Potrivit unui oficial american de rang înalt din domeniul apărării, administraţia Biden se aşteaptă la mai multe anunţuri cu privire la aprobarea şi trimiterea unor noi pachete de arme şi echipamente pentru Ucraina. Oficialii ucraineni şi-au exprimat deja frustrarea că aceste muniţii, vitale pentru ţara lor, ajung în mod fragmentat. În acest context, au exprimat de asemenea temeri că angajamentul occidental riscă să se atenueze într-un moment decisiv.

În timp ce armata ucraineană consumă muniţia din epoca sovietică care se potriveşte armamentului său, conducerea de la Kiev solicită arme grele din partea Occidentului. De cealaltă parte, Rusia acumulează un avantaj semnificativ în jurul a două oraşe de importanţă strategică din estul Ucrainei.

„Cred că sunteţi pe cale să ajungeţi în punctul în care o parte sau alta va avea succes. Fie ruşii vor ajunge la Sloviansk şi Kramatorsk, fie ucrainenii îi vor opri aici. Iar dacă ucrainenii vor reuşi să ţină linia aici, în faţa acestui număr de forţe, asta va conta”, a declarat un oficial de rang înalt în cadrul NATO.

Trei rezultate potenţiale

Oficialii occidentali urmăresc îndeaproape trei posibile scenarii ale desfăşurării războiului din Ucraina, notează CNN.

În primul rând, armata rusă ar putea continua să obţină noi câştiguri în două provincii-cheie din estul Ucrainei. În al doilea rând, s-ar putea ajunge la un impas pe liniile de luptă, situaţie ce s-ar prelungi pentru câteva luni sau chiar ani, cu pierderi grele de ambele părţi şi o criză cu o evoluţie lentă pentru economia globală. În al treilea rând, Moscova şi-ar putea redefini obiectivele în Ucraina, cum ar fi arogarea victoriei pentru a încerca să iasă din război. Dar acest scenariu este considerat deocamdată ca fiind puţin plauzibil.

În opinia unor oficiali americani, dacă Rusia va reuşi să-şi consolideze unele din câştigurile din estul Ucrainei, nu este exclus ca Vladimir Putin să folosească acele teritorii ca bază de lansare a unor noi atacuri armate împotriva ţării vecine.

„Sunt sigur că, dacă Ucraina nu este suficient de puternică, ei vor merge mult mai departe”, a avertizat marţi preşedintele Volodimir Zelenski într-un apel către Occident să grăbească livrările de arme pentru ţara sa în vederea contracarării ambiţiilor teritoriale ale Rusiei.

„Le-am arătat puterea noastră şi este important ca această putere să fie demonstrată împreună cu noi şi de către partenerii noştri occidentali”, a adăugat şeful statului ucrainean.

Oficialii occidentali cred în mare parte că Rusia se află într-o poziţie mai favorabilă pe frontul est, o poziţie bazată exclusiv pe cantitate. Totuşi, „progresul Rusiei nu este o concluzie inevitabilă”, a apreciat un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei Biden.

În contextul unui război de uzură, dus în mare parte cu sisteme de artilerie, ambele părţi suferă pierderi uriaşe şi se confruntă cu potenţiale lipsuri de resurse umane. În pofida faptului că a pierdut deja o treime din forţele sale terestre mobilizate pentru război, Rusia evită să recurgă la mobilizarea generală, o mişcare periculoasă din punct de vedere politic pentru regimul Putin.

Deocamdată, luptele se concentrează pe două oraşe-surori, şi anume Severodoneţk şi Lîsîceansk, despărţite de râul Severski Doneţ.

Chiar dacă analiştii occidentali cred că Ucraina are şanse mai mari să apere Lîsîceansk decât Severodoneţk, primul oraş fiind situat pe un teren înalt, există deja semne îngrijorătoare că Rusia încearcă să întrerupă liniile de aprovizionare cu avansări dinspre sud-est.

Severodoneţk „rămâne epicentrul confruntării din Donbas. Este o bătălie foarte acerbă, foarte dificilă. Probabil una dintre cele mai dificile de-a lungul acestui război. Sunt recunoscător tuturor celor care apără această linie. În multe feluri, acolo se decide soarta Donbasului nostru”, a recunoscut Zelenski într-un discurs susţinut săptămâna trecută.

Oficialii americani insistă că armele occidentale încă ajung pe primele linii ale confruntării. Dar relatările locale despre lipsa de arme şi cererile repetate ale oficialilor ucraineni ridică semne de întrebare despre cât de eficient funcţionează liniile de aprovizionare.

O parte a problemei, spun sursele menţionate de CNN, este că, deşi Ucraina rămâne fără muniţii care se potrivesc armelor sale din epoca sovietică, totuşi întâmpină obstacole în trecerea la folosirea armelor noi. De altfel, instruirea soldaţilor în folosirea noilor arme necesită timp, în condiţiile în care prezenţa lor pe câmpul de luptă este absolut necesară. Şi apoi, există cazuri în care soldaţii ucraineni aleg pur şi simplu să nu folosească sisteme avansate necunoscute lor. De exemplu, în ciuda faptului că au primit sute de drone Switchblade, ei preferă să utilizeze drone comerciale echipate cu explozibili şi mai uşor de manevrat.

În aşteptarea intrării în funcţiune - probabil în următoarele trei săptămâni - a lansatoarelor de rachete HiMARS, furnizate de Statele Unite, Washingtonul a îndemnat ţările partenere să-şi reevalueze stocurile de arme şi muniţii vechi pentru a vedea ce pot oferi Ucrainei.

Următoarea mişcare a lui Putin

Între timp, oficialii americani şi colegii lor occidentali nu văd niciun semn că Putin şi-ar reduce ofensiva din Ucraina.

„În ceea ce priveşte obiectivele strategice pe care considerăm că le are Putin faţă de Ucraina, nu văd niciun semn că acestea s-au schimbat. Putin încă mai crede că va avea succes în cele din urmă şi fie va controla fizic, fie va obţine o anumită formă de control politic asupra Ucrainei, fie semnificativă, fie în totalitate în mod ideal” pentru el, a declarat pentru CNN un oficial din cadrul NATO.

Însă, dacă Putin rămâne ferm în privinţa Ucrainei, există temeri că Occidentul ar putea să nu fie.

Pe măsura ce războiul continuă, costurile cresc. Unele guverne occidentale, inclusiv Statele Unite, au devenit îngrijorate de faptul că armele donate Ucrainei au dus la epuizarea unor stocuri naţionale esenţiale pentru propria apărare.

„Este o preocupare valabilă” pentru Statele Unite, a recunoscut un oficial american de rang înalt.

Apoi, desigur, există nemulţumirile legate de creşterea preţurilor la energie şi a inflaţiei. Pe măsură ce scumpirile îi vor afecta tot mai mult pe cetăţeni, iar presa îşi va reduce interesul faţă de acest război de uzură, unii oficiali se tem că Occidentul şi-ar putea scădea sprijinul faţă de Ucraina.

În acest context, Damien Magrou, purtătorul de cuvânt al Legiunii Internaţionale pentru Apărarea Ucrainei, a atras atenţia că ţara în ajutorul căreia a sărit are nevoie mai mult decât oricând de sprijin pentru a respinge invazia rusă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia