Coats: Continuăm să vedem o campanie amplă de mesaje a Rusiei care încearcă să slăbească şi să divizeze Statele Unite

Rusia încearcă să submineze alegerile din noiembrie pentru Congresul SUA, precum şi alegerile prezidenţiale din 2020, a declarat joi şeful comunităţii de informaţii americane, Dan Coats, citat de Reuters.

"Comunitatea de informaţii continuă să fie preocupată de ameninţările la adresa viitoarelor alegeri din Statele Unite, atât cele parţiale, cât şi cele prezidenţiale din 2020", a spus Coats, la Casa Albă, într-un briefing alături de alţi responsabili ai structurilor de informaţii.

Dan Coats a apărut la briefing împreună cu directorul FBI, Christopher Wray, consilierul naţional pentru securitate, John Bolton şi ministrul securităţii interne, Kirstjen Nielsen, pentru a sublinia că este în curs un efort important pentru a proteja integritatea alegerilor pentru Congres din noiembrie şi a scrutinului prezidenţial din 2020.

La Helsinki, pe 16 iulie, după discuţiile cu omologul său rus, Vladimir Putin, preşedintele american a declarat despre amestecul străin în alegerile din SUA din 2016: "Am mare încredere în oamenii mei din serviciile de informaţii, dar vă spun că preşedintele Putin a fost foarte ferm şi puternic în dezminţirea sa de azi".

Dar Coats, Bolton, Wray, Nielsen şi Nakasone (NSA), arată Reuters, consideră că Rusia este vinovată împreună cu alţi actori externi.

"Principala noastră preocupare este acum să le spunem americanilor că această ameninţare o cunoaştem, este reală, este continuă şi vom face tot ce putem pentru a avea alegeri legitime", a spus Coats. El a adăugat, legat de ameninţare, că aceasta este "amplă, în curs, cu intenţia de (...) a provoca discordie şi a submina valorile democratice" americane.

Activitatea ilegală include eforturi infracţionale menite să împiedice votarea sau să furnizeze fonduri ilegale de campanie, atacuri cibernetice asupra infrastructurii de vot, alături de intruziuni în calculatoare ce vizează oficiali aleşi şi alte persoane, au spus responsabilii americani.

"În ce priveşte implicarea Rusiei în alegerile parţiale, continuăm să vedem o campanie amplă de mesaje a Rusiei care încearcă să slăbească şi să divizeze Statele Unite, a arătat Coats. "Vom continua să monitorizăm şi să avertizăm asupra unor astfel de eforturi", a adăugat el.

"Ştim, de asemenea, că ruşii au încercat să pătrundă şi să fure informaţii de la candidaţi şi oficiali guvernamentali", a mai precizat Coats.

El a spus că Rusia nu este singura ţară care încearcă să submineze alegerile americane.

Un procuror special federal conduce o anchetă privind interferenţa Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi orice eventuală cooperare cu campania prezidenţială a lui Donald Trump.

Liderul de la Casa Albă, care contestă orice nereguli, denunţă constant ''o vânătoare de vrăjitoare'' împotriva sa. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Presiuni enorme asupra lui Ciolacu pentru dărâmarea Guvernului Orban! Miza? Ponta-premier!

2 Document / Ăștia ar trebui condamnați pe viață! / Peste 426 de milioane de euro, valoarea prejudiciilor din dosare…

3 VIDEO Utilajele cumpărate de ROMARM din China pentru fabricarea măștilor s-au stricat! Statul român n-a vândut…

4 O mare porcărie! Procurorul general Gabriela Scutea a dat vot nul la votul pentru desființarea Secției Specia…

5 VIDEO Prostituatele românce din Italia au ieșit la muncă cu termoscanere, mască și dezinfectant

recomandări

Te ia DNA: Stoica Alexandru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trailerul de la noul film Războiul Stelelor s-a lansat și e aici