Cod galben de viscol în zonele montane din judeţele Caraş-Severin şi Hunedoara

Cod galben de viscol în zonele montane din judeţele Caraş-Severin şi Hunedoara

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o atenţionare nowcasting Cod galben de intensificări ale vântului şi viscol, valabilă în zone montane din Transilvania şi Banat.

Se anunță viscol în Transilvania și Banat

Potrivit meteorologilor, până la ora 17:00, în judeţele Caraş-Severin şi Hunedoara, la altitudini de peste 1.800 de metri, vântul va avea intensificări care vor depăşi la rafală 90 - 100 km/h, iar zăpada va fi spulberată.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Cum se anunță vremea la început de decembrie

Prima lună de iarnă începe cu temperaturi maxime care se vor încadra între 0 grade la munte şi 8 grade în Oltenia şi cu precipitaţii în creştere.

În Banat, de la valori termice în jurul normelor climatologice în prima zi, se va ajunge la o vreme caldă pentru această dată pe 23 noiembrie, când la nivelul regiunii sunt estimate maxime de 13...14 grade. În perioada 24 - 30 noiembrie media temperaturilor maxime va fi de 8...10 grade, iar la începutul lunii decembrie, tendinţa valorilor termice diurne va fi de scădere uşoară până la o medie de 6 grade.

Valorile termice nocturne vor avea variaţii semnificative în primele zile, astfel că în 22 noiembrie se va înregistra o medie a acestora de 0...1 grad, în 23 noiembrie va fi de 6...7 grade, iar în restul intervalului va fi de 1...2 grade.

Probabilitatea de precipitaţii va fi ridicată în perioada 23 - 28 noiembrie şi cu tendinţa de creştere după 1 decembrie.

În Crişana, de la valori termice diurne apropiate de mediile multianuale, în jurul a 8 grade în prima zi, se va ajunge la o vreme caldă pentru această dată pe 23 noiembrie, când la nivelul regiunii sunt estimate maxime de 13...14 grade. În 24 noiembrie se va reveni la o medie a temperaturilor maxime în medie de 8...9 grade, iar cu mici variaţii, acest regim termic diurn se va menţine până spre finalul lunii noiembrie. La începutul lunii decembrie, este estimată o scădere uşoară şi treptată până la o medie de 4...5 grade.

Valorile termice nocturne vor avea variaţii semnificative în primele zile, astfel în prima noapte temperatura minimă va fi în jurul valorii de 0grade, în 23 noiembrie va fi de 5...6 grade, apoi tendinţa va fi de scădere treptată şi se va reveni la valori în jur de 0 grade după 28 noiembrie.

Probabilitatea de ploaie va fi ridicată în perioada 23 - 28 noiembrie şi cu tendinţa de creştere după 1 decembrie.

În Transilvania, în prima parte a săptămânii tendinţa va fi de creştere treptată a valorilor termice diurne, de la o medie de 6 grade în prima zi, până la 11...12 grade în ziua de 23 noiembrie. După această zi caldă, se va răci, astfel la finalul lunii noiembrie sunt estimate maxime în medie de 6...7grade, iar la începutul lunii decembrie de 3...4 grade.

Temperaturile minime vor avea variaţii în primele zile din interval, cu medii ce vor creşte de la -1 grad în prima noapte, până spre 3...4 grade în perioada 23-25 noiembrie. După 26 noiembrie sunt estimate minime care la nivelul regiunii vor avea o medie de -2...0 grade.

Până în 28 noiembrie probabilitatea de a avea intervale cu precipitaţii se va menţine ridicată. Precipitaţii vor fi posibile şi la începutul lunii decembrie, probabilitatea de apariţie a acestora fiind în creştere.

În Maramureş, în prima parte a săptămânii tendinţa va fi de creştere treptată a valorilor termice diurne, de la o medie de 6 grade în prima zi, până la 11...12 grade în 23 noiembrie. Pentru perioada 24 - 30 noiembrie sunt estimate temperaturi maxime de 7...8 grade, iar la începutul lunii decembrie, tendinţa valorilor termice diurne va fi de scădere uşoară până la o medie de 4 grade.

Temperaturile minime vor fi în medie de 0...1 grad în prima noapte şi de 3...4 grade în perioada 23-25 noiembrie. După 26 noiembrie sunt estimate minime care la nivelul regiunii vor avea o medie de -2...0 grade, valorile cele mai scăzute urmând a se înregistra la începutul lunii decembrie.

Până în 28 noiembrie probabilitatea de a avea intervale cu precipitaţii se va menţine ridicată. Precipitaţii vor fi posibile şi la începutul lunii decembrie, probabilitatea de apariţie a acestora fiind în creştere.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...