Cod Portocaliu de furtună în București. A fost emis mesaj RO-Alert

Cod Portocaliu de furtună în București. A fost emis mesaj RO-Alert

Meteorologii au emis o avertizare de vreme severă imediată, pentru Capitală. Este vorba despre un cod portocaliu de furtună, valabil în intervalul 16.10 - 17.10

Foto Shutterstock

Potrivit ANM, se vor semnala : averse torențiale care vor acumula peste 20...25 l/mp și izolat 30 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelie, grindină.

Mai mult, Departamentul pentru Situații de urgență a transmis un mesaj prin sistemul RO-Alert, prin care îndeamnă locuitorii capitalei să se adăpostească.

image

Recomandările autorităților

❗Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților.

❗Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.

❗Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.

❗Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

Avertizarea de tip nowcasting emisă duminică după-masă vine în contextul în care Administrația Națională de Meteorologie a emis duminică de dimineață două avertizări Cod portocaliu și Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată și averse torențiale, valabile pentru mai multe județe din țară.

Începând cu ora 10 a zilei de duminică a intrat în vigoare o avertizarea Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă până luni, 26 iunie, la ora 10, potrivit hărții ANM.

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp”, precizează ANM.

anm duminica si luni 25 26 iun jpg

Cod portocaliu, după ora 11

Începând cu ora ora 11 a zilei de duminică și până luni 26 iunie, ora 04 va fi în vigoare o atenționare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată și averse torențiale.

Pe parcursul zilei la munte, în centrul și sud-estul țării, iar seara și noaptea mai ales în sud-est, local vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 65...75 km/h) și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30...40 l/mp și izolat de peste 50...60 l/mp”, explică ANM.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat