
Cod roșu de vreme severă în vestul țării. ANM anunță furtuni, vijelii și grindină până la ora 23:00
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă până astăzi, la ora 23:00, pentru jumătatea de vest a țării. Sunt așteptate intensificări ale vântului, vijelii puternice, averse torențiale, descărcări electrice și grindină.
Câteva județe sunt vizate de o avertizare cod roșu de vijelii puternice. Codul roșu de fenomene meteo periculoase este în vigoare între orele 15:00 – 21:00, pentru următoarele județe: Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Alba și Hunedoara. Vor fi vijelii puternice, cu rafale de 90...110 km/h.
De asemenea, va fi cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crișana, Maramureș, vestul Olteniei și cea mai mare parte a Transilvaniei. Până la ora 22.00 vor fi vijelii puternice (viteze ale vântului de 70...90 km/h), grindină de medii dimensiuni (2-5 cm), frecvente descărcări electrice și averse torențiale. În intervale scurte de timp (1-3 ore) cantitățile de apă vor fi de 25...40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp.
Câteva județe vor fi afectate de cod galben de instabilitate atmosferică. Până marți, ora 23.00, în Oltenia, Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nord-vestul Munteniei și în nordul Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 60...70 km/h), averse torențiale, descărcări electrice și grindină de mici dimensiuni (1-2 cm). În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp, iar pe arii restrânse de peste 30 l/mp.
Autoritățile îndeamnă populația să fie vigilentă și să respecte următoarele măsuri de precauție, potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) România:
❗Amânați activitățile în aer liber! Lucrul în spații deschise sau la înălțime devine periculos pe vreme rea;
❗Nu utilizați focul deschis pentru curățarea terenurilor sau arderea vegetației. În condiții de vânt puternic, focul poate scăpa rapid de sub control și poate provoca pagube majore;
❗Închideți toate ferestrele și asigurați-vă că obiectele din exterior sunt fixate pentru a preveni eventuale accidente;
❗Evitați zonele cu copaci, stâlpi, panouri publicitare sau alte structuri care ar putea fi doborâte de vânt;
❗Curățați șanțurile și rigolele pentru a permite scurgerea normală a apei provenite din precipitații;
❗În cazul creșterii debitelor unor cursuri de apă, nu încercați să le traversați și nu vă apropiați de malurile acestora.
Sursa: adevarul.ro