Coface a menținut calificativul de țară pentru România la B, ce reprezintă un mediu microeconomic instabil

Coface a menținut calificativul de țară pentru România la B, ce reprezintă un mediu microeconomic instabil

Coface a menținut la B calificativul privind riscul de țară pentru România, clasă de risc ce indică un mediu microeconomic instabil, capabil să afecteze în continuare un istoric al plăților companiilor, se arată în Raportul macroeconomic România 2015 al companiei. "În ciuda echilibrului macroeconomic, a reculului în procesul de euroizare și a îndeplinirii criteriilor de convergență nominală, România rămâne vulnerabilă ca urmare a caracterului structural al dezechilibrelor interne la nivel microeconomic", se arată în document.

Potrivit acestuia, factorii acestor dezechilibre sunt nivelul foarte ridicat al creditului comercial, interdependența foarte ridicată dintre companii, întreruperea accelerată a activității pentru multe companii, comparativ cu cele nou înregistrate și nivelul ridicat al instrumentelor refuzate la plată.

Punctele forte, potrivit Coface, sunt piața internă relativ mare, forța de muncă calificată și ieftină, rezerva valutară semnificativă și moneda locală relativ stabilă în comparație cu euro, gradul de îndatorare publică sub media UE și dependența energetică redusă.

Pe de altă parte, provocările sunt scăderea populației (emigrare activă în rândul personalului calificat), nivelul redus al veniturilor guvernamentale ca procent din PIB corelat cu nivelul ridicat al economiei subterane și infrastructura terestră și logistică foarte slabă.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...