Colonelul rus arestat pentru că fura motoare de tanc, suspectat că le vindea ucrainenilor

Colonelul rus arestat pentru că fura motoare de tanc, suspectat că le vindea ucrainenilor

Corupția generalizată care paralizează Rusia este ilustrată strălucit de năucitorul caz al colonelului Aleksandr Denisov, șeful Departamentului de suport tehnic al blindatelor din Districtul Militar Sudic, care a fost arestat după ce a fost prins că a furat 7 motoare de tancuri T-90! Povestea este prezentată de publicația rusească „Kommersant“ și relevă cât de profund au ajuns structurile mafiote în statul putinist.

Colonelul Denisov a furat 7 motoare de tancuri T-90 în valoare de 20,5 milioane de ruble (251.000 de dolari), profitând de poziția sa cheie, din cadrul departamentului de asistență tehnică. Furturile s-au produs între noiembrie 2021 și aprilie 2022 – adică și după ce începuse războiul din Ucraina. Ofițerul făcea parte dintr-un grup foarte bine organizat, care dijmuia echipamentele militare.

Colonelul a coordonat sustragerea a 7 motoare V-92C2, care urmau să fie instalate pe tancurile T-90. Aceste motoare sunt fabricate la uzina de tractoare din Celiabinsk și sunt folosite doar la tancurile T-90 (cele mai moderne din dotarea armatei rusești) și T-72B3 (varianta modernizată a cunoscutelor T-72).

Deocamdată, nu s-a dezvăluit cu cine lucra Denisov sau cine cumpăra motoarele, dar, explică jurnaliștii ruși de la Kommersant, nu este prima dată când se întâmplă acest tip de fraudă. Ziarul notează că, în 2019, trei colonei dintr-o unitate de service pentru vehicule blindate au fost condamnați pentru furtul și vânzarea de motoare de camioane KAMAZ.

Nu ar fi însă deloc exclus ca anchetatorii să ascundă un adevăr și mai crunt – că motoarele erau furate pentru a le fi vândute ucrainenilor! Istoricul militar Jakub Janovski, care are articole scrise și pentru celebra publicație de investigații „Bellingcat“, relatează că mai multe surse i-au spus cum, în perioada 2014-2022, Ucraina și-a reparat ori restaurat o mulțime de echipamente militare cu piese care erau cumpărate de la ofițeri ruși corupți, atât din unitățile de luptă, cât și de la cei care se ocupau de bazele de depozitare și service-urile unde se făceau reparațiile tehnicii de luptă din armata Rusiei. SURSA: ziaristii.com


Citește și:

populare
astăzi

1 Cazul Halep ia turnuri dramatice. Verdict schimbat când s-a aflat identitatea jucătoarei, scriu americanii

2 Un mare scandal sexual zguduie Polonia / Un băiat care se prostitua a leșinat la o orgie a unor preoți catolici

3 Florin Călinescu și viața la țară: „Am o gospodărie cu multe animale, dar iedul l-am dat că se ținea de rele“

4 „Apar NUMAI deasupra aglomerărilor urbane” / Olivia Steer spune că prietenii ei s-au îmbolnăvit de enteroviroză de la dârele lăsate de avion pe cer

5 Sports Illustrated publică o informație care dinamitează cazul Halep