Columbia: Fosta ostatică Ingrid Betancourt vrea să candideze la scrutinul prezidenţial din 29 mai

Columbia: Fosta ostatică Ingrid Betancourt vrea să candideze la scrutinul prezidenţial din 29 mai

Franco-columbiana Ingrid Betancourt şi-a anunţat marţi, la 20 de ani după răpirea sa de gherilele FARC, intenţia de a participa la alegerile prezidenţiale din Columbia, prevăzute pentru finalul primăverii acestui an, transmite AFP.

Aflată la conducerea partidului ecologist Verde Oxigen, fosta ostatică, în vârstă de 60 de ani, va lua parte la un scrutin primar organizat pentru a departaja candidaţii Coaliţiei Speranţei, o alianţă de centru.

În caz de victorie, Betancourt va reprezenta aşadar centrul scenei politice la prezidenţialele din 29 mai din Columbia, unde dreapta se află la putere, iar stânga este reprezentată de Gustavo Petro, fost primar al capitalei Bogota şi actualul favorit în sondajele de opinie.

''Timp de decenii, nu am avut decât opţiuni rele: extrema dreaptă, extrema stângă. A venit vremea să existe o opţiune de centru'', a subliniat într-o conferinţă de presă Ingrid Betancourt, care şi-a fixat drept obiective combaterea insecurităţii şi reducerea poluării.

''Astăzi mă aflu aici pentru a termina ceea ce am început cu mulţi dintre voi în 2002, convinsă că totuşi Columbia este pregătită să schimbe direcţia'', a adăugat ea, referindu-se la cei şase ani în care s-a aflat în detenţie în junglă.

Ingrid Betancourt a fost răpită de gherilele marxiste Forţele armate revoluţionare din Columbia (FARC) în timp ce se afla în campanie pentru alegerile prezidenţiale. Ea a fost salvată într-o operaţiune militară şi de atunci trăieşte în străinătate, venind periodic în Columbia unde participă adesea la dezbaterea publică.

În 2010, Ingrid Betancourt solicitase statului columbian o compensaţie pentru că nu i-a fost garantată securitatea, dar ulterior ea a renunţat la această cerere, pe fondul criticilor primite. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”