Comandantul-șef al armatei ucrainene spune că situația de pe front a ajuns în impas. Asemănarea cu Primul Război Mondial

Comandantul-șef al armatei ucrainene spune că situația de pe front a ajuns în impas. Asemănarea cu Primul Război Mondial

Generalul Valeri Zalujnîi , comandantul-șef al armatei ucrainene, a exprimat miercuri îngrijorarea cu privire la actuala situație de pe frontul de luptă în Ucraina, sugerând că războiul s-a transformat într-un conflict pozițional static, potrivit unei relatări DPA.

Generalul Valeri Zalujnîi FOTO X

Generalul Zalujnîi a declarat într-un articol, publicat în revista britanică The Economist, că „războiul trece acum într-o nouă etapă: ceea ce noi, cei din armată, numim război 'pozițional', compus din lupte statice și de uzură.”

El a avertizat că frontul de luptă ar putea să semene, în curând, cu tranșeele din Primul Război Mondial.

Comandantul ucrainean consideră că atât Ucraina, cât și Rusia sunt blocate într-un impas, deoarece niciuna dintre părți nu poate avansa, fiind la fel de bine echipate din punct de vedere tehnologic . El a subliniat că acest lucru aduce aminte de evenimentele din Primul Război Mondial, sugerând că situația actuală ar putea duce la tranșee și lupte statice.

Posibila soluție: un salt tehnologic

Cu toate acestea, generalul Zalujnîi a sugerat că un salt tehnologic ar putea fi soluția pentru a depăși această impas. El a menționat că Ucraina așteaptă cu nerăbdare să primească avioane de luptă F-16 , promise de mai multe țări până la anul viitor.

Până atunci, Zalujnîi a vorbit despre importanța folosirii dronelor îmbunătățite pentru a compensa absența avioanelor de vânătoare. Cheia succesului într-un război cu drone ar fi, în opinia lui, războiul electronic îmbunătățit pentru a perturba și intercepta aeronavele rusești, recunoscând totodată superioritatea Rusiei în acest domeniu.

Generalul Zalujnîi a pus accent și pe necesitatea dezvoltării unor câmpuri GPS locale.

FOTO Shutterstock

FOTO Shutterstock

„Deocamdată, am reuşit să ajungem la o paritate cu Rusia printr-o putere de foc mai mică, dar mai precisă. Dar asta nu poate să dureze. Trebuie să ne dezvoltăm câmpuri GPS locale prin utilizarea antenelor terestre şi nu doar a sateliţilor pentru a face proiectilele noastre ghidate mai precise în faţa bruiajului rusesc”, afirmă comandantul-şef al armatei ucrainene.

Situația actuală pe front a subminat speranțele Occidentului că Ucraina ar putea obține câștiguri teritoriale semnificative și că ar putea forța Rusia să negocieze.

Cu toate acestea, generalul Zalujnîi a recunoscut că nu a reușit să oprească Rusia sau să determine schimbări majore în calculele lui Vladimir Putin. Perderile semnificative suferite de Rusia în timpul conflictului, dar a adăugat că acestea nu au fost suficiente pentru a stopa războiul.

„Rusia a suferit pierderi de ordinul a 150.000 de militari. În orice altă ţară, astfel de pierderi ar fi dus la oprirea războiului, dar nu şi în Rusia, unde pe viaţă nu se pune preţ, iar Putin se orientează pe exemplul celor două conflagraţii mondiale, în care Rusia a pierdut zeci de milioane de oameni", afirmă el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?