Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei cere pedepse mai dure pentru soldații care dezertează

Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei cere pedepse mai dure pentru soldații care dezertează

Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi i-a cerut, luni, 19 decembrie președintelui Volodimir Zelenski să semneze o lege care prevede o răspundere juridică mai mai strictă pentru acțiuni precum dezertarea sau neascultarea ordinelor de luptă, relatează publicațiile Kyiv Independent și ukrinform .

Dezertarea soldaților ucraineni se pedepsește cu amenzi sau sentințe de propațiune Foto: Arhivă

Astăzi sunt nevoit să ridic un subiect destul de dificil - creșterea responsabilității pentru părăsirea voluntară a unei unități militare sau a locului de serviciu, dezertare, părăsirea voluntară a câmpului de luptă sau refuzul de a acționa cu arme, neascultarea și nerespectarea ordinelor de luptă”, a spus Zalujnîi.

El a menționat că sprijină modificările relevante ale legislației adoptate de Rada Supremă a Ucrainei și îi cere președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să semneze o lege care să abordeze aceste probleme, afirmând că disciplina militară este importantă și că propunerea lui reflectă punctele de vedere ale comandanților unităților.

Opinia mea reflectă în mod clar poziția comandanților grupurilor și unităților militare, care au cerut o soluție sistematică la acest set de probleme”, a menționat Zalujnîi.

Potrivit lui, lacunele actuale din legislația Ucrainei, permit doar amenzi sau sentințe de propațiune, sunt inechitabile și contribuie la pierderea personalului, a teritoriului și a civililor din prima linie.

Și dacă lacunele din legislație nu asigură conformitatea, iar „dezertorii”” pot plăti o amendă de până la zece la sută din salariu sau pot primi o pedeapsă de probațiune, acest lucru este nedrept. Mai mult, și acest lucru este esențial, zonele expuse ale frontului sunt forțate să fie acoperite de alți militari, ceea ce duce la o creștere a pierderii de personal, teritorii și civili pe ele. Adesea, pozițiile pierdute trebuie reluate prin atacuri care au un cost foarte mare. Nu ar trebui să fie așa”, a spus Zalujnîi .

Potrivit acestuia, problema poate fi rezolvată într-un mod mai blând, dar nu în condiții de război , când sunt necesare decizii rapide și eficiente.

Există o amenințare de impunitate sporită pentru comandanți? Nu, comandanții sunt, de asemenea, pe deplin responsabili din punct de vedere legal pentru acțiunile sau inacțiunile lor. Și am totală încredere în subalternii mei. Recunosc existența unor probleme care duc la abandonarea arbitrară a posturilor? Deci lucrez la eliminarea lor. Iar operațiunile de succes de eliberare a teritoriilor statului nostru sunt o confirmare a acestui lucru”, a mai spus Zalujnîi

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

2 Când vom circula pe Autostrada Transilvania? Problemele de mobilizare ale UMB dau estimările peste cap

3 Rusia, oameni buni...

4 Potrivit manualului, dacă Rusia ar fi respectat propria doctrină militară, ar fi cucerit Ucraina în prima etapă a invaziei

5 Misteriosul mesaj al lui Valeri Zalujnîi, la 3 luni după ce a fost dat afară de la conducerea armatei ucrainene