Combinarea vaccinurilor anti-COVID-19 creşte frecvenţa simptomelor uşoare până la moderate (studiu)

Combinarea vaccinurilor anti-COVID-19 creşte frecvenţa simptomelor uşoare până la moderate (studiu)

Combinarea vaccinurilor împotriva COVID-19 a crescut frecvenţa simptomelor uşoare până la moderate la cei care au primit seruri diferite la prima şi a doua doză, arată date preliminare ale unui studiu britanic, relatează dpa joi.

Foto: (c) NICOLAE BADEA / AGERPRES FOTO


Studiul Com-Cov a fost lansat în februarie pentru a analiza alternarea dozelor vaccinurilor produse de Oxford/AstraZeneca şi Pfizer/BioNTech, cu oricare ser administrat ca prima doză, iar celălalt ca cea de-a doua doză.

Cercetătorii au afirmat că, atunci când sunt administrate la un interval de patru săptămâni, ambele variante de vaccinare, Pfizer/BioNTech urmat de Oxford/AstraZeneca, şi Oxford/AstraZeneca urmat de Pfizer/BioNTech, au provocat mai multe reacţii frecvente după a doua doză decât varianta standard a administrării de două doze din acelaşi vaccin.

Foto: (c) CIRO FUSCO / EPA


Reacţiile au inclus simptome precum frisoane, oboseală, dureri de cap şi stare febrilă şi au fost de scurtă durată, potrivit unei evaluări preliminare publicate în The Lancet.

Orice reacţie adversă a fost de scurtă durată şi nu au existat alte îngrijorări cu privire la siguranţa vaccinurilor, au afirmat cercetătorii.

Studiul raportează constatări de reactogenitate, modul în care oamenii se simt după vaccin, şi nu constatări de imunogenitate, adică în ce măsură dozele combinate induc un răspuns imun.

"Deşi aceasta este o parte secundară a ceea ce încercăm să arătăm prin aceste studii, este important să informăm oamenii în legătură cu aceste date, în special pe măsură ce planificările de doze mixte sunt luate în considerare în mai multe ţări", a declarat principalul autor al studiului, Matthew Snape, profesor asociat în pediatrie şi vaccinologie la Universitatea Oxford.

Foto: (c) Carlos Ortega / EPA


"Rezultatele acestui studiu sugerează că administrarea de doze mixte ar putea conduce la o creştere a numărului absenţelor la locul de muncă a doua zi după imunizare şi acest lucru este important de luat în considerare atunci când planificaţi imunizarea angajaţilor în domeniul sănătăţii", a mai spus el.

Cercetătorii au precizat că, având în vedere că studiul a fost realizat în rândul unor voluntari cu vârsta peste 50 de ani şi peste, există posibilitatea ca astfel de reacţii să fie mai răspândite la persoane mai tinere. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /