Combinaţia perfectă între incertitudine şi surpriză, secretul celor mai agreabile melodii pop (studiu)

Care este secretul plăcerii pe care o resimţim atunci când ascultăm muzică? Combinaţia perfectă de incertitudine şi surpriză, au răspuns cercetătorii după ce au analizat statistic sute de hituri pentru a le descifra misterele, potrivit AFP.

Echipa de cercetători a analizat statistic mii de progresii de acorduri muzicale (fără melodii şi versuri), extrase din 745 de hituri pop din topul Billboard american în perioada 1958 - 1991, printre care ''Ob-La-Di, Ob-La-Da'', a celor de la Beatles, ''Red red wine'', de la UB40 şi ''Knowing me, knowing you'', de ABBA.

"Este fascinant că oamenii se bucură atunci când ascultă o piesă muzicală pur şi simplu datorită ordinii în care se succed sunetele", a precizat pentru AFP Vincent Cheung, de la Institutul Max Planck pentru ştiinţe cognitive şi ale creierului din Germania, care a condus studiul publicat joi în revista Current Biology.

Cu ajutorul unui algoritm de învăţare automată, cercetătorii au cuantificat nivelul de incertitudine şi de surpriză în urma analizei a 80.000 de progresii de acorduri. Ulterior, 80 de persoane au asculta o selecţie a acestor acorduri, în timp ce se aflau într-un scaner RMN pentru ca cercetătorii să le poată monitoriza activitatea cerebrală.

Oamenii de ştiinţă au observat că atunci când ascultătorii erau relativ siguri că va urma un anumit acord, simţeau plăcere dacă acordul următor îi surprindea.

Iar atunci când erau nesiguri de acordul care va urma... simţeau plăcere atunci când acordul următor nu era surprinzător.

Pentru măsurarea aşteptărilor şi sentimentelor ascultătorilor, cercetătorii au monitorizat regiunile specifice din creier.

Participanţii la experiment au ascultat doar acordurile, nu şi melodiile sau versurile, care ar fi riscat să le trezească amintiri mai mult sau mai puţin plăcute şi să contamineze astfel experienţa.

Ar putea aceste informaţii să ajute într-o zi un muzician să găsească formula magică a melodiei perfecte? se întreabă oamenii de ştiinţă.

"Ar putea fi un element important de exploatat, dar nu este singurul ingredient necesar pentru a crea o melodie pop", a răspuns Vincent Cheung.

Pe parcursul experimentului, progresia de acorduri care a stârnit cele mai multe reacţii participanţilor a fost ''Invisible Touch'', a trupei Genesis, din 1980.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 BREAKING Președintele a promulgat legea prin care alocațiile copiilor vor crește anual cu rata inflației!

2 Acesta este documentul trimis de Dăncilă pe furiș la Bruxelles pe 13 august 2018! Susținea teoria lui Dragnea …

3 FAKE de proporții! Firea, preoteasa neagră a PSD, o îngroapă și pe Dăncilă! Oamenii sunt indignați de ce a put…

4 CULISE / Replica lui Manda care-a făcut-o pe Dăncilă să plângă: „Nu vreți dvs. să vorbiți în engleză?”

5 Primul pas spre fuziune? Un lider PMP, numit secretar general adjunct al guvernului Orban

recomandări

Te ia DNA: ENESCU ION

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul asta zboară printr-un munte într-o cascadorie la limită