Comentarii la Chișinău după vizita președintelui Timofti la București

România ar trebui să reprezinte un exemplu pentru Republica Moldova, dar relațiile dintre cele două state lasă încă de dorit, au apreciat analiști de la Chișinău după vizita efectuată miercuri la București de președintele Nicolae Timofti, transmite agenția IPN.

''România este unicul nostru vecin din Uniunea Europeană. Relațiile cu România reprezintă acea hârtie de turnesol care ne arată în ce măsură Moldova a progresat pe cale integrării europene. Până în prezent relațiile moldo-române lasă încă de dorit. Nu avem conexiune la rețelele energetice, la gazoduct. (...)'', a declarat analistul Aurelian Lavric, în cadrul unei emisiuni difuzate miercuri seara la postul public de televiziune 'Moldova 1'.

La rândul său, Ion Dron, președintele Centrului de Inițiative și Monitorizare a Autorităților Publice, a afirmat că România va avea în continuare un cuvânt greu de spus în cazul Republicii Moldova. ''Autoritățile de la București au transmis un mesaj clar clasei politice de la Chișinău de a implementa reforme. Statul român are capacități mari de administrare. Până nu demult autoritățile de la București nu au fost auzite. Dar cred că se vor face auzite și vor avea un cuvânt greu de spus în cazul Republicii Moldova'', a subliniat Ion Dron.

Politologul Ion Tăbârță s-a arătat însă mai puțin optimist în privința relațiilor dintre Chișinău și București. ''Vizita președintelui Timofti la București nu va schimba mare lucru. Președintele (Klaus) Iohannis este de o altă factură. Cei de la București nu sunt atât de naivi ca să creadă în actuala clasă politică de la Chișinău'', a susținut Ion Tăbârță, în cadrul aceleiași emisiuni.

Nicolae Timofti a efectuat miercuri o vizită oficială la București, unde a avut convorbiri cu președintele Klaus Iohannis, cu premierul Dacian Cioloș, cu președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, precum și cu alte oficialități de la București. Cu acest prilej, președintele Iohannis a reiterat faptul că România va sprijini în continuare drumul european al Republicii Moldova, insistând asupra reformelor pe care Chișinăul trebuie să le realizeze în acest sens. Klaus Iohannis a anunțat totodată că România a decis să acorde un ajutor umanitar Republicii Moldova până la îndeplinirea condițiilor pentru acordarea sprijinului financiar rambursabil de 150 de milioane de euro.

AGERPRES/(AS — autor: Flori Tiulea, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Fraților, ăsta pute a Securitate de nu poți sta lângă el! Deține, foarte probabil, cel mai năucitor CV din Rom…

2 Categoria „valori” / Viața spectaculoasă a interlopilor din clanul Duduianu: mașini de lux, petreceri cu maneliș…

3 Răsturnare de situație! Principalul suspect în cazul uciderii lui Emi Pian este un tânăr de 26 de ani fără caz…

4 VIDEO Ce a cântat Florin Salam la priveghiul lui Emi Pian și de ce a fost amendat / Prostul de Vela s-a dus la p…

5 Uite de ce a fugit în Dubai! DIICOT i-a pus sechestru lui Cristi Burci, patronul Adevărul și Prima TV