Comisar-șef regional al Protecției Consumatorilor: Turiștii au condiții mai proaste de alimentație pe Litoral, decât la munte

Comisar-șef regional al Protecției Consumatorilor: Turiștii au condiții mai proaste de alimentație pe Litoral, decât la munte

Turiștii au condiții de alimentație mai proaste în stațiunile de pe Litoral, decât la munte, în județe precum Brașov, Sibiu, Alba, Mureș, Harghita și Covasna, spune comisarul-șef al Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor din Regiunea Centru, Claudiu Susanu, care a condus în plin sezon estival comandamentul de la mare.

Întrebat dacă sunt probleme mult mai grave pe Litoral, decât în Ardeal, Susanu a declarat vineri, într-o conferință de presă: "Absolut da. Lucrurile în ceea ce privește alimentația publică, stau mult mai rău în zona Litoralului, decât în ceea ce privește acest perimetru, al nostru, în Ardeal, în special Sibiu și Brașov. Unul din factori este și activitatea sezonieră și nu reușesc să aibă personal. Oricum ar fi nu există nicio scuză pentru produse expirate, condiții igienico-sanitare inacceptabile și practic punerea în pericol a consumatorilor."

Cele mai multe probleme privind alimentația publică de pe Litoral au fost găsite în stațiunea cu cei mai mulți turiști, Mamaia, unde cazarea este mai bună decât în celelalte stațiuni la mare. Claudiu Susanu a fost șeful Comandamentului pentru Protecția Consumatorilor de pe Litoral, de la sfârșitul lunii iulie până la jumătatea lunii august.

La Mamaia au fost numeroase probleme, dar probleme la fel de grave au fost și în celelalte stațiuni. Dacă în Mamaia lucrurile stau un pic mai bine la cazare, nu la fel se întâmplă în celelalte stațiuni, unde lucrurile au stat mai rău", a spus Susanu.

În plin sezon, Protecția Consumatorilor a găsit probleme cu mâncarea atât la tarabele de pe străzile din stațiunile de la mare, cât și în restaurantele hotelurilor de patru și cinci stele. În schimb, există și autoserviri și șaormerii pe Litoral, care oferă mâncare în condiții legale și bune.

"Există un echilibru, pentru că au fost găsite și unități stradale de alimentație publică și acele autoserviri care arătau și erau foarte, foarte în regulă și din păcate, au fost probleme, inclusiv de produse expirate și de altă natură, la hoteluri de patru — cinci stele", a explicat Susanu.

Întrebat dacă s-ar întoarce ca turist, pe Litoral, acolo unde a închis un restaurant sau un hotel, comisarul-șef Claudiu Susanu, a răspuns: "Absolut da. Tot ce înseamnă unități de alimentație publică sau turism care nu au corespuns criteriilor au fost închise. În acest fel, ca urmare s-au evitat probleme către turiști. Faptul că, de la an la an, omul este tot mai vigilent și semnalează problemele imediat și nu mai acceptă acel compromis că merge și așa, ne duce spre o îmbunătățire. Pentru că există și factori pozitivi, unități de alimentație publică și de turism controlate în anii anteriori și chiar închise de mine, care de data asta au îndeplinit toate condițiile legale de funcționare."

Claudiu Susanu a prezentat vineri, la Sibiu, raportul pe prima jumătate a anului, din care reiese că s-au dat amenzi în valoare de 1,4 milioane de lei, mai puțin cu 100.000 de lei față de anul trecut, pentru că inspectorii se concentrează și pe prevenție și încearcă după primul control, dacă nu este ceva grav, să-i avertizeze pe agenții economici, neavând un plan de amenzi de îndeplinit.

AGERPRES/(A-autor: Isabela Paulescu, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria