Comisarul șef Lucian Diniță a primit șpaga la birou, prin intermediul șoferului său (stenograme)

Comisarul șef Lucian Diniță a primit șpaga la birou, prin intermediul șoferului său (stenograme)

Comisarul șef Lucian Diniță, fost șef al Poliției Rutiere, a primit la birou, prin intermediul șoferului său, produsele alimentare pe care i le-a oferit omul de afaceri vâlcean Gheorghe Deaconeasa, în schimbul sprijinului pentru recuperarea permisului de conducere, conform informațiilor din rechizitoriul întocmit de procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

Gheorghe Deaconeasa a fost ajutat să ia legătura cu Diniță de Maricel Ilie, la acel moment vicepreședinte și membru în Comitetul Executiv Regional al Asociației Internaționale a Polițiștilor.

"Inculpatul Deaconeasa Gheorghe, cu sprijinul inculpatului Ilie Maricel, a concretizat demersurile pentru remiterea efectivă a foloaselor inculpatului Diniță Lucian, care, la rândul său, le-a primit, printr-un intermediar. Astfel, inculpatul Deaconeasa a discutat cu inculpatul Ilie, stabilind să îl contacteze pe inculpatul Diniță, fapt pe care inculpatul Deaconeasa l-a și realizat imediat. În paralel, și inculpatul Ilie Maricel l-a apelat pe inculpatul Diniță Lucian, comunicându-i inculpatului Deaconeasa Gheorghe să se deplaseze la locul de muncă al inculpatului Diniță Lucian într-o jumătate de oră", se arată în rechizitoriu.

Modul în care s-au derulat evenimentele reiese din mai multe convorbiri telefonice dintre cei trei, interceptate de anchetatori:

"Diniță: Să trăiți!
Deaconeasa: Din partea lui nea Maricel!
Diniță: Da.
Deaconeasa: Ă.... Vin acolo sus sau... trimiteți pe cineva?
Diniță: Aoleu! Aoleu! Stai să mă gândesc, că nu știu cum să fac...
Deaconeasa: Cum ziceți...
Diniță: Ai... Ai cum să ajungi la mine?
Deaconeasa: Da, da. Păi, acum sunt în drum. Urc.
Diniță: Bine. (n.n. vorbesc simultan) Hai... că vin și eu acum, în 10 minute.
Deaconeasa: La Coșbuc acolo, Piața Coșbuc...
Diniță: Da, da, da. Da. Da.
Deaconeasa: Bine. Să trăiți!
Diniță: Sănătate!
(...)
Deaconeasa: Să trăiți!
Diniță: Da.
Deaconeasa: Ați ajuns?
Diniță: Da.
Deaconeasa: Sunt și eu, jos.
Diniță: Ă... unde? Unde? Unde anume?
Deaconeasa: În față, la intrare. Am parcat pe colț.
Diniță: Aha. Bine. Hai că vine imediat băiatu' ăsta al meu.
Deaconeasa: Bine. Să trăiți!
(...)
Ilie: Ai fost?
Deaconeasa: Am fost. Acum mă duc, deja, la curte. Mai am...
Ilie: Ai vorbit cu el?
Deaconeasa: Nu, nu, nu!
Ilie: Da??!
Deaconeasa: A coborât... șoferu'.
Ilie: Aha. Da?... era acolo, da?
Deaconeasa: Da, da.
Ilie: Ok. Bine tati".

Fostul șef al Poliției Rutiere Lucian Diniță a fost trimis în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat de trafic de influență, după ce a primit de la un om de afaceri produse alimentare (un miel, doi curcani și 5 kg de păstrăv), pentru a interveni în favoarea acestuia în vederea redobândirii unui permis de conducere.

Potrivit unui comunicat al DNA, alături de Lucian Diniță (comisar șef de poliție, director al Direcției Poliției Rutiere din cadrul IGPR, la data comiterii faptelor), au fost trimiși în judecată omul de afaceri Gheorghe Deaconeasa și Maricel Ilie, vicepreședinte și membru în Comitetul Executiv Regional al Asociației Internaționale a Polițiștilor — Secția Română — Regiunea 1 București, la data comiterii faptei.

Procurorii susțin că la data de 22 septembrie 2011, urmare a săvârșirii unei contravenții la regimul circulației, față de Gheorghe Deaconeasa s-a dispus sancționarea, precum și suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 90 de zile. Ulterior, în condițiile respingerii în mod irevocabil a plângerii contravenționale, la data de 21 martie 2012, Gheorghe Deaconeasa a predat permisul de conducere Serviciului Rutier Vâlcea, fiindu-i eliberată o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Din acest moment, potrivit dispozițiilor legale, a început să curgă termenul de 90 de zile pentru care inițial s-a dispus măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce.

În aceste împrejurări, Gheorghe Deaconeasa a inițiat demersuri în vederea redobândirii dreptului de a conduce autovehicule și, implicit, a permisului de conducere, într-un termen mai scurt decât termenul de 90 de zile.

Astfel, prin intermediul și cu sprijinul lui Maricel Ilie, omul de afaceri a luat legătura și s-a întâlnit la sediul Direcției Poliției Rutiere din municipiul București cu Lucian Diniță.

DNA arată că, în urma întâlnirii și a discuțiilor purtate între cei trei, atât la acel moment cât și în perioada următoare au fost inițiate demersuri concrete pentru realizarea scopului urmărit, respectiv redobândirea dreptului de a conduce autovehicule mai înainte de perioada de 90 de zile stabilită ca măsură complementară inițial.

În acest sens, urmau să fie valorificate dispozițiile legale care, printre altele, prevedeau posibilitatea reducerii perioadei de suspendare la minim 30 de zile în urma promovării testului pentru verificarea cunoașterii regulilor de circulație.

Concret, Lucian Diniță, prevalându-se de influența pe care, din perspectiva funcției deținute, o avea asupra conducătorilor serviciilor rutiere din țară, a realizat demersurile efective la nivelul Serviciului Rutier Vâlcea, serviciu implicat în procedura de dispunere a reducerii perioadei de suspendare a dreptului de a conduce autovehicule.

Ulterior, în data de 19 aprilie 2012, Deaconeasa s-a prezentat la Serviciul Rutier Vâlcea, unde a susținut testul pentru verificarea cunoștințelor în vederea reducerii perioadei de suspendare, pe care l-a promovat.

În consecință, la data de 21 aprilie 2012, Serviciul Rutier Vâlcea i-a restituit lui Deaconeasa permisul de conducere.

Pentru "ajutorul" acordat, Lucian Diniță a primit de la omul de afaceri produse alimentare în valoare de 672,5 lei: un miel, doi curcani și 5 kg de păstrăv.

DNA precizează că, la data de 15 mai 2015, Gheorghe Deaconeasa a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru fapte similare.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Vâlcea.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Justiția din Ro a deraiat total? O nouă achitare cu cântec la Curtea Supremă

2 „A venit vremea ca Europa să intre în panică”

3 VIDEO Rareș Bogdan / Mi-e plin telefonul de mesaje. Mă întreabă toți ce e cu ea

4 Răsturnare de situație! Bianca Drăgușanu: „Am fost strict imaginea acestei societăți. Nu am avut nicio implicare în desfășurarea activității acesteia”

5 „Banca ciudaților” din Parlamentul European...