Comisia Europeană a aprobat a doua fază a proiectului ELI-NP

Comisia Europeană a aprobat a doua fază a proiectului ELI-NP

Comisia Europeană a aprobat a doua fază a proiectului ''Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics'' (ELI-NP), care se derulează la Măgurele, peste 140 de milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională fiind alocate continuării lucrărilor începute în 2013.

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a declarat că ELI-NP este prima investiție a UE în infrastructura de cercetare a noilor state membre.

''ELI este un simbol pentru Europa, fiind prima investiție a UE în infrastructura de cercetare a noilor state membre, un produs al excelenței europene care redesenează frontierele cunoașterii prin utilizarea tehnologiei de înalt nivel. Cu ajutorul fondurilor europene, în doar câțiva ani, UE va avea o infrastructură și echipamente de cercetare de ultimă generație, iar rezultatele viitoarelor cercetări vor oferi produse și servicii noi, contribuind astfel la dezvoltarea economică a țării și a învățământului românesc", a afirmat Crețu, potrivit unui comunicat transmis vineri AGERPRES.

A doua etapă a proiectului ELI-NP de la Măgurele este cofinanțată prin Programul Operațional ''Competitivitate" 2014 — 2020 și presupune finalizarea, până în 2018, a lucrărilor de construcție, precum și achiziționarea și instalarea echipamentelor necesare pentru cercetare științifică, între care un sistem laser de mare putere și un sistem de raze gamma, menționează comunicatul.

"La începutul lunii februarie, comisarul european Corina Crețu a aprobat prima fază a proiectului laserului de la Măgurele, ce este cuprinsă pentru finanțare în perioada de programare 2007 — 2013. Valoarea totală a cheltuielilor eligibile pentru prima fază este de 136,4 milioane de euro, din care 116,3 milioane de euro (85%) provin din Fondul european de dezvoltare regională", arată sursa citată.

ELI-NP face parte din proiectul de cercetare paneuropean în domeniul laserelor de foarte mare intensitate ''Extreme Light Infrastructure" (ELI), derulat în România, Cehia și Ungaria.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD, ultima crimă / Iordache va fi ales astăzi preşedintele Consiliului Legislativ. Mandatul e pe viaţă

2 Un fost senator PSD îl dezbracă de secrete pe liderul PSD / „Diploma lui Ciolacu este falsă, cel mai probabil. E…

3 ULTIMA ORĂ Alegerea lui Iordache este nulă? Pentru funcția de președinte al Consiliului Legislativ sunt necesa…

4 „Noul” PNL / Trei foști miniștri din Guvernele Dragnea și un ministru din Guvernul Ponta candidează din partea …

5 Noi informații / USR PLUS, scor peste așteptări la parlamentare / PSD și PNL merg cap la cap / Struțocămila lui Pont…