Comisia Europeană așteaptă clarificări din partea a șapte țări din zona euro privind bugetele

Comisia Europeană așteaptă clarificări din partea a șapte țări din zona euro privind bugetele

Comisia Europeană a cerut marți unora dintre cei 19 membri ai zonei euro lămuriri în legătură cu proiectelor lor de buget, exprimându-și îngrijorarea în special pentru Italia, Cipru și Finlanda, care nu respectă obiectivele europene, transmite AFP.

Belgia, Portugalia, Spania și Lituania, din motive diferite, au primit, de asemenea, scrisori din partea Comisiei în care li se cer clarificări.

"Pentru Italia, Cipru și Finlanda, avem o reală problemă", a afirmat o sursă europeană care este de părere că cele trei țări și-ar putea vedea bugetul respins.

Italia mai ales, a treia economie din zona euro, a prevăzut un deficit public de 2,3% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2017, cu mult peste așteptările Bruxellesului, din cauza cheltuielilor legate de primirea migranților și consecințelor cutremurului din luna august.

"Am avea nevoie de clarificări cu privire la sumele incluse în proiectul de buget trimis spre examinare la capitolul 'cheltuieli excepționale'", au scris în atenția guvernului de la Roma comisarii Valdis Dombrovskis, responsabil pentru moneda euro și dialogul social, și Pierre Moscovici, pentru afaceri economice.

Comisia a mai trimis scrisori Belgiei și Portugaliei, deși proiectele lor de buget sunt în conformitate cu obiectivele, deoarece are îndoieli cu privire la capacitatea lor de a-și respecta angajamentele.

Cele două țări trebuie să trimită un răspuns cel mai târziu joi.

Bruxellesul mai invită Spania și Lituania, ale căror guverne sunt în curs de alcătuire, să îi trimită "în zilele ce vor urma" un proiect de buget actualizat.

Spania și Portugalia, care și-au lăsat bugetele să derapeze, au scăpat până în prezent de sancțiunile Bruxellesului, dar se află în continuare sub amenințarea unei eventuale suspendări a fondurilor structurale.

Comisia Europeană și-a stabilit ca termen ziua de luni pentru validarea bugetelor prezentate la jumătatea lunii octombrie de țările membre ale zonei euro.

În cazul respingerii, un fapt inedit, "Comisia va cere un proiect de buget revizuit în maxim trei săptămâni", a precizat sursa europeană.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

2 VIDEO Fosta țiitoare a lui Dragnea s-a combinat cu fostul patron de la Sensiblu

3 Ziceau că e „stupidă și inutilă” / Priviți, vedeta ucraineană Akkerman, capturată de Rusia, a fost introdusă în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră

4 ULTIMA ORĂ CCR aruncă în aer Justiția din România? Udrea, printre beneficiari!

5 VIDEO Priviți, aceasta este o dronă Orlan-10 a armatei Rusiei furată de un căpitan rus și trimisă acasă „la pachet”!